Śledzie po kujawsku – to dość oryginalny pomysł na śledzie. Jeśli lubicie eksperymentować ze smakami, to ten przepis będzie dla Was idealny. Słodko-kwaśne połączenie śledzi z jabłkami będzie fajnym pomysłem na danie wigilijne lub sylwestrowe.
Śledzie po kujawsku przepis
Prawdę mówiąc na Kujawach mieszkam już 13 lat, ale śledzie po kujawsku miałam okazję zjeść w tym roku po raz pierwszy. Można by rzec, że są to śledzie nieco lżejsze od wszelkich świątecznych przepisów, gdyż nie są robione na bazie oleju, majonezu, czy też śmietany. Słodko-kwaśny sos z jabłkami może się wydawać dość kontrowersyjnym połączeniem ze śledziem, ale nam bardzo zasmakowała taka forma podania tejże rybki.
Jeśli zaś macie ochotę dowiedzieć się, jakie popisowe dania ze śledziami królowały u nas w poprzednich latach, to koniecznie zajrzycie do wpisu: śledzie na święta.
Śledzie po kujawsku – Składniki:
- 4-5 filetów śledziowych a’la Matjas w oleju (ok. 350 g po odsączeniu z zalewy)
- 2 średnie jabłka (najlepiej kwaśne odmiany)
- pół średniej cytryny
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki wody
Przepis na śledzie po kujawsku:
- Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na ok. 1-1,5 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Po tym czasie zlać wodę, posmakować śledzia i jeśli jest odpowiednio słony, to pokroić go na mniejsze kawałki, np. na plasterki o szerokości 2-3 cm. Jeśli dalej są mocno słone, to moczyć je dalej aż do uzyskania pożądanej słoności. Śledzie osuszyć za pomocą ręczników papierowych.
- Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie na plasterki.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowe. Wrzucić pokrojone jabłka i smażyć je na średnim ogniu przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Kolejno dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, czyli słodką i ostrą paprykę, cukier, majeranek oraz skórkę otartą z połowy cytryny i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Wszystkie dokładnie wymieszać. Kolejno dolać wodę i doprawić całość świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dusić całość przez kilka minut pod lekko uchyloną pokrywką (by sos mógł delikatnie parować i gęstnieć). Dusić do czasu aż jabłka delikatnie zmiękną (ale nie może się z nich zrobić papka, więc wystarczą z reguły kolejne 2-3 minuty). Gdyby sos był zbyt gęsty to można dodać jeszcze 1-2 łyżki wody. Doprowadzić sos do wrzenia, a następnie zdjąć patelnię z ognia i odstawić całość do ostudzenia.
- Śledzie pokrojone na kawałki i osuszone przełożyć do miseczki i zalać wcześniej przygotowanym sosem. Wymieszać. Schować śledzie po kujawsku do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), by smaki się przegryzły. Smacznego!
