sledzie po kujawsku
Przepisy na Boże Narodzenie Ryby Śledzie

Śledzie po kujawsku

Kuchnia : Polska

Śledzie po kujawsku – to dość oryginalny pomysł na śledzie. Jeśli lubicie eksperymentować ze smakami, to ten przepis będzie dla Was idealny. Słodko-kwaśne połączenie śledzi z jabłkami będzie fajnym pomysłem na danie wigilijne lub sylwestrowe.


Śledzie po kujawsku przepis

Prawdę mówiąc na Kujawach mieszkam już 13 lat, ale śledzie po kujawsku miałam okazję zjeść w tym roku po raz pierwszy. Można by rzec, że są to śledzie nieco lżejsze od wszelkich świątecznych przepisów, gdyż nie są robione na bazie oleju, majonezu, czy też śmietany. Słodko-kwaśny sos z jabłkami może się wydawać dość kontrowersyjnym połączeniem ze śledziem, ale nam bardzo zasmakowała taka forma podania tejże rybki.

Jeśli zaś macie ochotę dowiedzieć się, jakie popisowe dania ze śledziami królowały u nas w poprzednich latach, to koniecznie zajrzycie do wpisu: śledzie na święta.

Śledzie po kujawsku – Składniki:

  • 4-5 filetów śledziowych a’la Matjas w oleju (ok. 350 g po odsączeniu z zalewy)
  • 2 średnie jabłka (najlepiej kwaśne odmiany)
  • pół średniej cytryny
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki wody

przepis na śledzie po kujawsku

Przepis na śledzie po kujawsku:

  1. Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na ok. 1-1,5 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Po tym czasie zlać wodę, posmakować śledzia i jeśli jest odpowiednio słony, to pokroić go na mniejsze kawałki, np. na plasterki o szerokości 2-3 cm. Jeśli dalej są mocno słone, to moczyć je dalej aż do uzyskania pożądanej słoności. Śledzie osuszyć za pomocą ręczników papierowych.
  2. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie na plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowe. Wrzucić pokrojone jabłka i smażyć je na średnim ogniu przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Kolejno dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, czyli słodką i ostrą paprykę, cukier, majeranek oraz skórkę otartą z połowy cytryny i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Wszystkie dokładnie wymieszać. Kolejno dolać wodę i doprawić całość świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dusić całość przez kilka minut pod lekko uchyloną pokrywką (by sos mógł delikatnie parować i gęstnieć). Dusić do czasu aż jabłka delikatnie zmiękną (ale nie może się z nich zrobić papka, więc wystarczą z reguły kolejne 2-3 minuty). Gdyby sos był zbyt gęsty to można dodać jeszcze 1-2 łyżki wody. Doprowadzić sos do wrzenia, a następnie zdjąć patelnię z ognia i odstawić całość do ostudzenia.
  4. Śledzie pokrojone na kawałki i osuszone przełożyć do miseczki i zalać wcześniej przygotowanym sosem. Wymieszać. Schować śledzie po kujawsku do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), by smaki się przegryzły. Smacznego!


sledzie po kujawsku przepis

5 / 5 ( 49 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.