Śledzie po szlachecku to pyszna propozycja na filety śledziowe, które sprawdzą się na każdą okazję. Są super przekąską zarówno na Święta Bożego Narodzenia, jak i na Sylwestra, czy też innego rodzaju imprezy domowe.
Śledzie po szlachecku przepis
Jeśli lubicie marynowane grzybki i śledzie, to ten przepis będzie idealny dla Was! Śledzie po szlachecku to właśnie połączenie matjasów z marynowanymi grzybkami. Ja użyłam tutaj marynowanych podgrzybków, ale można dodać inne, ulubione grzyby. Jeśli szukacie więcej inspiracji na wigilijne przepisy ze śledziami, to koniecznie zajrzyjcie do mojego wpisu: śledzie na święta. Znajdziecie tam moje ulubione świąteczne propozycje z tymi rybkami w roli głównej. A wszelkiego rodzaju dania ze śledzeniem znajdziecie w kategorii tutaj: śledzie.
Śledzie po szlachecku – Składniki:
- 4- 5 filetów śledziowych ala Matjas woleju (ok. 350 g po odsączeniu z zalewy)
- 4 średnie ogórki konserwowe – ok. 180 g
- pół słoiczka grzybków marynowanych (u mnie podgrzybki, ok. 60g po odsączeniu z zalewy)
- 2 jajka
- 1 mała cebula – ok. 70 g
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 czubata łyżka majonezu
- pół łyżeczki cukru
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przepis na śledzie po szlachecku:
- Śledzie odsączyć z oleju, przełożyć do pojemnika i zalać zimną wodą. Odstawić na około 1,5 godziny, by ryba wymoczyła się z nadmiaru soli. Po tym czasie odsączyć śledzie z wody, posmakować, czy są odpowiednio słone. Jeśli nadal są za mocno słone, to moczyć je dalej, do czasu uzyskania odpowiedniej słoności. Wymoczone, odsączone i osuszone za pomocą ręczników papierowych śledzie pokroić na mniejsze kawałki – u mnie paski o szerokości ok. 2 cm.
- Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać ze skorupek. Koniecznie zobacz wpisy: jak ugotować idealne jajko na twardo oraz jak obierać jajka. Po obraniu jajek posiekać je w niedużą kostkę.
- Grzyby odsączyć z zalewy i posiekać drobno.
- Ogórki konserwowe również odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę.
- Cebulę obrać z łupinek i bardzo drobno posiekać.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Wszystkie powyższe składniki wrzucić do 1 miski, dodać majonez oraz sól, cukier i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Smacznego!
Polecam także przepis na: śledzie w oleju oraz śledzie po pierzynką. Te 2 przepisy ze śledziami w roli głównej zawsze pojawiają się u nas na Święta Bożego Narodzenia.


Robię te śledzie od dosyć dawna i zawsze wzbudzają zachwyt.
Brawo autorka.