śledzie po żydowsku

Śledzie po żydowsku


Śledzie po żydowsku z tego co się orientuję występują powszechnie w dwóch wersjach. Jedni robią je z rodzynkami, a drudzy bardziej na wytrawnie, tak jak ja w przepisie poniżej. Jeśli macie ochotę na rybkę w aromatycznej zalewie z dodatkiem majeranku, to gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na śledzie po żydowsku.


Śledzie po żydowsku przepis

Pewnie jestem nieobiektywna, bo kocham śledzie.. no bardzo ;) Więc praktycznie każdy przepis na śledzie wydaje mi się super pyszny :) A prawda jest taka, że nie każdy za śledziami przepada. Wy do jakiego grona należycie? Lubicie śledzie, czy raczej unikacie ich jak ognia na świątecznym stole?

Poniżej znajdziecie przepis na śledzie po żydowsku w wersji wytrawnej z czosnkiem i majerankiem. Przygotowuje się je bardzo szybko i można je przechowywać w lodówce przez kilka dni, więc można je śmiało przygotować na kilka dni przed Wigilią.

Więcej inspiracji na znane i mniej znane przepisy z dodatkiem tych rybek znajdziecie tutaj: śledzie na święta.

Śledzie po żydowsku – Składniki:

  • 1 opakowanie filetów śledziowych ala Matjas w oleju (ok. 350 g po odsączeniu z zalewy)
  • 125 ml oleju rzepakowego (pół szklanki)*
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 średnie ząbki czosnku (ilość wedle swoich gustów smakowych)
  • pół pęczka koperku

*szklanka o pojemności 250 ml

sledzie po zydowsku przepis

Przepis na śledzie po żydowsku:

  1. Filety śledziowe ala Matjas odsączyć z oleju. Przełożyć do miseczki, zalać zimną wodą (lub mlekiem) i odstawić na ok. 1,5 godziny, by śledzie wymoczyły się z nadmiaru soli. Jeśli użyjecie tradycyjnych matjasów (nie takich w oleju) to są one bardziej słone i trzeba je moczyć minimum 4 godziny. Po tym czasie zlać wodę, posmakować śledzie i sprawdzić, czy taka słoność Wam odpowiada. Jeśli nie, to zalać świeżą wodą i moczyć dalej. Jeśli słoność jest ok, to osuszyć śledzie za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić na mniejsze kawałki, np. na paseczki o szerokości ok. 2  cm.
  2. Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w piórka. Posolić, wymieszać i odstawić na kilka minut, by nieco zmiękła.
  3. Czosnek również obrać z łupinek, a następnie pokroić w cienkie plasterki.
  4. Koperek opłukać delikatnie pod bieżącą zimną wodą, osuszyć, a następnie drobno posiekać.
  5. Olej rzepakowy wlać do słoika. Dodać ocet, majeranek, ziele angielskie oraz cebulę, czosnek i koperek. Całość dokładnie wymieszać, by składniki się połączyły. Dodać pokrojone śledzie i ponownie delikatnie przemieszać całość.
  6. Zamknąć słoik i wstawić śledzie po żydowsku do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by smaki się przegryzły. Smacznego!

przepis na sledzie po zydowsku

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.