śledzie pod pierzynką
Przepisy na Boże Narodzenie Sałatki i surówki Sylwester - Przepisy na Sylwestra

Śledzie pod pierzynką

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 30 minut | Czas gotowania/pieczenia : 60 minut | Porcje : 6 porcji

Śledzie pod pierzynką to popularna na kresach wschodnich sałatka śledziowa. Znana jest tam również pod nazwą `Szuba`. Kolorowa i prosta w przygotowaniu, a do tego przepyszna! Polecam ją wszystkim miłośnikom śledzi!

Szuba – Składniki:

  • 3 średnie buraki – ok. 500 g
  • 3 średnie marchewki – ok. 320 g
  • 3 średnie ziemniaki – ok. 400 g
  • 1 średnia cebula – ok. 110 g
  • ok. 5 filetów śledziowych w oleju a’la Matjas- ok. 350 g po odsączeniu z zalewy)
  • 5 jajek rozmiar M
  • 8 czubatych łyżek majonezu (ulubionego, u mnie Kielecki)
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Przepis na śledzie pod pierzynką:

  1. Śledzie opłukać kilkukrotnie w zimnej wodzie lub zamoczyć je w pudełku z zimną wodą i odstawić na kilka godzin, by się wymoczyły z nadmiaru soli. Ja z reguły pozostawiam je namoczone na około 2-3 godziny – czas ten może się oczywiście różnić w zależności od firmy użytych śledzi oraz od słoności jaką preferujecie. Śledzi nie należy zbyt długo moczyć, by nie stały się zbyt mdłe. Wymoczone i ostudzone śledzie pokroić w kosteczkę (u mnie taka o boku ok. 1 cm).
  2. Ziemniaki, marchew i buraki ugotować w mundurkach. Ziemniaki i marchew gotuję w jednym garnuszku przez ok. 20-30 minut do miękkości. Zaś buraki gotuję w osobnym garnku do miękkości przez ok. 40-60 minut (w zależności od wielkości buraków). Można pójść nieco na łatwiznę i kupić już ugotowane buraki. Wedle uznania można także buraki upiec w piekarniku, dzięki czemu zachowają więcej walorów smakowych i odżywczych. Ugotowane warzywa pozostawić do całkowitego ostudzenia, a następnie obrać z łupin. Każdy rodzaj warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach do osobnego pudełeczka.
  3. Jajka ugotować na twardo. Więcej informacji o gotowaniu jajeczek znajdziecie tutaj: ile gotować jajko na twardo? Ostudzić je, a następnie obrać ze skorupek. Białka oddzielić od żółtek i każde z tych dwóch składników zetrzeć na tarce o dużych oczkach do osobnych pojemniczków.
  4. Cebulę obrać, a następnie posiekać w drobną kosteczkę.
  5. Szczypiorek drobno posiekać.
  6. Przygotować przezroczystą miskę. Na dnie ułożyć ziemniaki. Oprószyć je do smaku solą i pieprzem. Posmarować warstwą majonezu (u mnie 2 czubate łyżki). Następnie wysypać połowę posiekanej cebuli, pokrojone śledzie i znów połowę cebuli. Posmarować całość warstwą majonezu (2 czubate łyżki). Kolejno wyłożyć starte buraczki i również posmarować je majonezem (2 czubate łyżki). Kolejno wyłożyć startą marchewkę, a na nią starte białko. Posmarować ponownie majonezem (2 czubate łyżki). Na sam wierzch rozsypać starte żółtko jajka oraz posiekany szczypiorek. Przechowywać w lodówce pod przykryciem, by wierzchnia warstwa z jajek nie wysuszyła się.
  7. Sałatka Szuba najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki nieco się przegryzą. Smacznego!

Śledzie pod pierzynką przepis

Szuba, czyli śledzie pod pierzynką, to sałatka wielowarstwowa, jak się okazuje przyrządzana na wiele sposobów. Jednak dzięki moim czytelnikom dowiedziałam się, że zawsze są w niej śledzie, cebula, gotowane ziemniaki, buraczki, jajka oraz majonez. Aczkolwiek często do niej dodawana jest marchewka lub kiszone ogórki. Ja tym razem pokusiłam się o wersję tradycyjną wzbogaconą o ugotowaną marchewkę. Śledzie pod pierzynką warto zrobić w wysokim przezroczystym naczyniu, gdyż ładnie się prezentuje jako sałatka warstwowa. Polecam ją nie tylko na Święta, ale także jako sałatkę na imprezę.

Więcej przepisów na Święta znajdziesz tutaj: Przepisy na Boże Narodzenie, a na Sylwestra tutaj: Przepisy na Sylwestra


śledź pod pierzynką
szuba
śledzie pod pierzynką z buraczkami

4.8 / 5 ( 97 głosów )

39 thoughts on “Śledzie pod pierzynką”

  1. Już parę razy jadłam ale pierwszy raz robię sama. Mam nadzieję, że wyjdzie pycha!
    PS. Wkradła się literówka “stare żółtko”

  2. Pierwszy raz zrobiła to koleżanka z Ukrainy dla mnie było to coś dziwnego do puki nie spróbowałam pyszne teraz uwielbiam

  3. I jutro mnie czeka jej przygotowanie,to będzie debiut,mam nadzieję, że wszystkim gościom będzie smakowała ;) P.S.Uwielbiam Wasze przepisy…Wesołych Świąt!!!

  4. Jestem z Ukrainy i szuba tam jest świąteczną sałatką w każdym domu. Odkąd mieszkam w Polsce też robię na każde święta. Cała rodzinka uwielbia

    1. Ja mam identyczny przepis z bardzo, bardzo starej gazety i jest nspisane, ze śledzie marynowane w oleju . Robilam juz tą sałatkę i powiem, ze jest prze prze pyszna .

  5. Czy tą sałatkę można zrobić z czymś innym – np z łososiem albo inną rybą, kurczakiem itp? Tak bardzo nie lubię śledzi :(

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.