Śledzie Proboszcza


Śledzie Proboszcza to pyszna propozycja na Boże Narodzenie, zwłaszcza dla tych, co uwielbiają zarówno śledzie, jak i marynowane grzyby. Jest to prosty i szybki przepis na śledzie w oleju z dodatkami, który równie dobrze sprawdzi się na Sylwestra i inne imprezy.


Śledzie w oleju

Śledzie Proboszcza to nic innego jak śledzie ala matjas z dodatkiem oleju, cebulki oraz marynowanych grzybów. Wedle uznania do tego przepisu na śledzie na święta można dać marynowane podgrzybki, borowiki lub tak jak ja – marynowane pieczarki. Przepis pochodzi od Pani Marii Błaszczyk z Szarlejki koło Częstochowy.

Śledzie proboszcza to nie tylko super pomysł na śledzie wigilijne, ale sprawdzą się również jako przekąska na Sylwestra lub inną imprezę, np. podczas karnawału.

Są szybkie i proste w przygotowaniu, więc gorąco polecam wypróbować ten przepis na śledzie proboszcza z marynowanymi pieczarkami.

Jeśli szukacie więcej inspiracji na śledzie na święta, to koniecznie zajrzyjcie do zakładki: Śledzie na Wigilię i Boże Narodzenie.

Śledzie Proboszcza – Składniki:

  • 4 płaty śledziowe ala matias w oleju – ok. 460 g po odsączeniu
  • ok. 200 g marynowanych grzybów (u mnie marynowane pieczarki; waga już po odsączeniu z zalewy)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 średnia cebula – ok. 85 g
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 60 ml oleju rzepakowego (ok. 1/4 szklanki)
  • sól i pieprz do smaku

*szklanka o pojemności 250 ml

śledzie na święta

śledzie proboszcza z marynowanymi grzybami

Przepis na śledzie Proboszcza:

  1. Śledzie ala matjas w oleju odsączyć, opłukać, a następnie zamoczyć w wodzie lub mleku. Można je moczyć całą noc lub przez kilka godzin, co jakiś czas wymieniając wodę. Co jakiś czas posmakować śledzie, czy taka słoność nam odpowiada. Niektórzy śledzi ala matjas w oleju w ogóle nie moczą, ja jednak wolę, gdy są one odrobinę mniej słone, dlatego moczę je przez kilka godzin bądź całą noc i ewentualnie dosalam na koniec do smaku.
  2. Wymoczone śledzie odsączyć i osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Skropić je sokiem z cytryny i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie ponownie osuszyć śledzie za pomocą ręczników papierowych. Pokroić każdy filet w paseczki o szerokości ok. 2-3 cm.
  3. Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w piórka. Wrzucić na sitko i przelać wrzątkiem, by nieco zmiękła. Osuszyć i ostudzić.
  4. Pieczarki (lub inne marynowane grzyby, np. podgrzybki lub borowiki) odsączyć z zalewy, delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w kosteczkę.
  5. Natkę pietruszki drobno posiekać. Ja zużyłam 2 łyżki posiekanej natki, ale wedle uznania można dać jej więcej.
  6. Do jednej miseczki wrzucić pokrojone śledzie, cebulę, grzyby, natkę pietruszki oraz olej. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, wymieszać. Przykryć śledzie (ja przełożyłam je do słoika i zamknęłam) i odstawić je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na dobę, by smaki się przegryzły. Smacznego!

Jeśli szukacie więcej przepisów na śledzie na wigilię, to polecam Wam koniecznie wypróbować moje dwa ulubione przepisy, czyli śledzie w oleju oraz śledzie po chłopsku. A Wy? Jakie macie swoje ulubione przepisy na śledzie na Wigilię?

śledzie z marynowanymi pieczarkami

śledzie wigilijne

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Śledzie Proboszcza

  1. bazylia :

    a który przepis ze swojej bazy polecisz dla osoby, która nie przepada za grzybami, a kocha zioła aromatyczne? jakieś śledziki w sosie może (na zimno lub na ciepło)?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.