śledzie w kawie
Przepisy na Boże Narodzenie Ryby Śledzie

Śledzie w kawie

Kuchnia : Szwedzka | Porcje : 5 porcji

Najlepszy przepis na śledzie w kawie, inspirowany przepisem Michała Godynia, szefa kuchni Ambasady Szwecji w Polsce. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!

Śledzie w kawie – Składniki:

Składniki na zalewę:

  • ok. 500 g filetów śledziowych ala matias w oleju (masa już po odsączeniu z zalewy)
  • 180 g cukru
  • 300 ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 nieduża marchew – ok. 100 g
  • 1 nieduża biała cebula -ok. 90 g
  • 100 ml octu spirytusowego 10%

Składniki na sos kawowo-musztardowy:

  • 90 g musztardy (u mnie delikatesowa)
  • 45 g cukru trzcinowego demerara
  • 45 g miodu gryczanego
  • 25 ml białego octu winnego 6% (u mnie ocet jabłkowy)
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • 10 g kawy mielonej

Przepis na śledzie w kawie:

  1. Śledzie opłukać z oleju, wrzucić do miseczki i zalać zimna wodą (w zależności od słoności śledzi – wystarczy je albo kilkukrotnie opłukać albo pomoczyć 1-3 h). Następnie osuszyć śledzie za pomocą ręczników papierowych i pokroić na paski o szerokości ok. 2-3 cm.
  2. Do garnuszka wlać wodę, dodać cukier oraz liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Marchewkę obrać, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w piórka.
  3. Do gorącej wody z ziołami dodać marchewkę i cebulę, wymieszać. Zestawić z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia .
  4. Gdy słodka zalewa będzie już zimna, dodać do niej ocet i dokładnie wymieszać.
  5. Osuszone śledzie przełożyć do zimniej zalewy z octem, przykryć pokrywką, schować do lodówki i marynować przez minimum dobę.
  6. Następnego dnia odsączyć śledzie z zalewy octowej, wyciągnąć marchewki i cebulę, zostawiając same śledzie. Dokładnie osuszyć rybę za pomocą ręczników papierowych.
  7. Przygotować słoik o pojemności ok. 600-700 ml.
  8. W miseczce wymieszać ze sobą musztardę, cukier, sól, miód, ocet winny, olej oraz kawę. Dokładnie wymieszać, by powstała jednolita emulsja.
  9. Śledzie przełożyć do kawowego sosu. Wymieszać, by śledzie dokładnie otoczyły się w sosie. Przełożyć do wcześniej przygotowanego słoika i schować do lodówki na minimum 12 godzin, by śledzie się zamarynowały. Smacznego!

Polecam także moje inne przepisy na śledzie, np. śledzie w oleju oraz śledzie po kaszubsku. A spośród ryb na Wigilię, koniecznie wypróbujcie karpia smażonego – pychotka!

5 / 5 ( 1 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here