Najlepszy przepis na śledzie w kawie, inspirowany przepisem Michała Godynia, szefa kuchni Ambasady Szwecji w Polsce. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Śledzie w kawie – Składniki:
Składniki na zalewę:
- ok. 500 g filetów śledziowych ala matias w oleju (masa już po odsączeniu z zalewy)
- 180 g cukru
- 300 ml wody
- 1 liść laurowy
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 nieduża marchew – ok. 100 g
- 1 nieduża biała cebula -ok. 90 g
- 100 ml octu spirytusowego 10%
Składniki na sos kawowo-musztardowy:
- 90 g musztardy (u mnie delikatesowa)
- 45 g cukru trzcinowego demerara
- 45 g miodu gryczanego
- 25 ml białego octu winnego 6% (u mnie ocet jabłkowy)
- 60 ml oleju rzepakowego
- pół płaskiej łyżeczki soli
- 10 g kawy mielonej
Przepis na śledzie w kawie:
- Śledzie opłukać z oleju, wrzucić do miseczki i zalać zimna wodą (w zależności od słoności śledzi – wystarczy je albo kilkukrotnie opłukać albo pomoczyć 1-3 h). Następnie osuszyć śledzie za pomocą ręczników papierowych i pokroić na paski o szerokości ok. 2-3 cm.
- Do garnuszka wlać wodę, dodać cukier oraz liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Marchewkę obrać, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w piórka.
- Do gorącej wody z ziołami dodać marchewkę i cebulę, wymieszać. Zestawić z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia .
- Gdy słodka zalewa będzie już zimna, dodać do niej ocet i dokładnie wymieszać.
- Osuszone śledzie przełożyć do zimniej zalewy z octem, przykryć pokrywką, schować do lodówki i marynować przez minimum dobę.
- Następnego dnia odsączyć śledzie z zalewy octowej, wyciągnąć marchewki i cebulę, zostawiając same śledzie. Dokładnie osuszyć rybę za pomocą ręczników papierowych.
- Przygotować słoik o pojemności ok. 600-700 ml.
- W miseczce wymieszać ze sobą musztardę, cukier, sól, miód, ocet winny, olej oraz kawę. Dokładnie wymieszać, by powstała jednolita emulsja.
- Śledzie przełożyć do kawowego sosu. Wymieszać, by śledzie dokładnie otoczyły się w sosie. Przełożyć do wcześniej przygotowanego słoika i schować do lodówki na minimum 12 godzin, by śledzie się zamarynowały. Smacznego!
Polecam także moje inne przepisy na śledzie, np. śledzie w oleju oraz śledzie po kaszubsku. A spośród ryb na Wigilię, koniecznie wypróbujcie karpia smażonego – pychotka!