Pyszne śledzie w oleju z cebulkąPyszne śledzie w oleju z cebulką

Śledzie w oleju z cebulką


Śledzie w oleju to jedno z moich ulubionych dań i goszczą u mnie nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale przez cały rok. Z resztą kocham wszystkie rybki już od maleńkości :) Z reguły jest tak, że dzieciom ciężko przemycić rybę i jedynie jedzą je w formie paluszków rybnych i to najlepiej w formie zabawnych kształtów ;-) Ja jednak już jako małe dziecko uwielbiałam wszelkie szprotki i śledzie, zwłaszcza w pomidorowym sosie ;) Już nie wspomnąć o moich ulubionych pastach z rybkami, takich jak pasta jajeczna z tuńczykiem, czy pasta jajczna z makrelą. Jako nastolatka byłam zakochana w śledziach firmy Seko, które mama kupowała na każde Święta Bożego Narodzenia i w związku tym postanowiłam odtworzyć ten smak w zaciszu domowym i tak powstał przepis, który znajdziecie tutaj: Leczo rybne a’la Seko

Polecam również: Śledzie opiekane w zalewie octowej.

Dość jednak o tych wszystkich rybach i przejdźmy do sedna sprawy :)) Poniżej przepis na przepyszne filety śledziowe w oleju z cebulką!

Śledzie w oleju z cebulką – Składniki:

  • Matiasy (płaty śledziowe solone) – 6-7 sztuk
  • Mleko – 500ml
  • Cebula – 3 średnie sztuki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki (można zamiast tego użyć 1 łyżkę octu, ale cytrynka daje lepszy smak)
  • Olej rzepakowy – 250-300ml (śledzie powinny być całe zakryte)
  • pół łyżeczki cukru
  • Czarny pieprz – 6 ziarenek
  • Sól – szczypta
  • Ziele angielskie – 3 ziarenka
  • Liście laurowe – 3 liście
  • Zioła prowansalskie – pół łyżeczki

 

Śledzie w oleju na talerzu

Śledzie w oleju z cebulką – Wykonanie:

  1. Filety śledziowe zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny, by się wymoczyły z nadmiaru soli (jeśli są nadal zbyt słone, czynność powtórzyć). Śledzie odsączyć z mleka, osuszyć papierowym ręcznkiem, a następnie skropić sokiem z cytryny.
  2. Filety śledziowe pokroić kawałki o szerokości ok. 2-3cm.
  3. Cebulę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem i wystudzić. Dodać cukier i sól.
  4. Do oleju wrzucić ziarna pieprzu oraz zioła prowansalskie, wymieszać. Najlepiej w słoiku układać wszystko warstwami: najpierw kilka śledzi, potem odsączoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, polać częścią oleju z ziołami, znów włożyć śledzie, cebulkę itd. Gdy już wszystkie składniki będą zużyte, słoik należy zakręcić i wstawić go na ok. 24 (a nawet więcej) godzin do lodówki, by smaki się przegryzły. Smacznego :)


Śledzie w oleju z cebulką z bliska

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

19 odpowiedzi na “Śledzie w oleju z cebulką

  1. Maja :

    U nas na wigilię to się robilo takie sledzie w…oleju lnianym. Niby, że olej lniany to postny. Ale to bylo takie smaczne! Na dodatek olej lniany bardzo zdrowy!!! Tylko musi być świeży. Olej lniany ma orzechowy smak. Jest niebywale smaczny i ma piękny, złocisty kolor. Rodzice mi opowiadali, że nawet za okupacji przed wigilią chodzili do olejarni po właśnie olej lniany do sledzi, do kapusty. Ja teraz go kupuję na co dzien i dodaję dla smaku do surówek. Radzę raz kupić na próbę- zobaczycie, że wam posmakuje Tylko radze kupować w sklepach ze zdrową żywnością, albo w Biedronce, jak jest, bo tam jest świeży i niezjełczały. W marketach często stoi długo i jest niesmaczny, gorzki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.