śledzie w śmietanie i majonezie
Przekąski na Sylwestra Przepisy na Boże Narodzenie Ryby Sylwester - Przepisy na Sylwestra

Śledzie w śmietanie i majonezie

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Porcje : 2 porcje

Śledzie w śmietanie i majonezie – to pyszny pomysł na śledzie wigilijne, ale nie tylko :) Równie świetnie sprawdzą się na Sylwestra, czy jako zakąska z okazji innej imprezy. Czasami lubię je sobie zjeść na zwykła kolację, tak bez okazji, z kawałkiem świeżego pieczywa z masełkiem. Wedle uznania takie śledzie w śmietanie i majonezie można również zaserwować na obiad wraz z ziemniakami w mundurkach. Śledzie z majonezem i ogórkiem konserwowym są tak pyszne, że koniecznie musicie je wypróbować w najbliższym czasie :)

Więcej przepisów na smaczne śledzie wigilijne znajdziecie tutaj: Śledzie


Śledzie w śmietanie i majonezie – Składniki:

  • 200g śledzi Matjas w oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz do smaku
  • 1 mała cebula – ok. 60g
  • 3 ogórki konserwowe – ok. 110g
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 czubate łyżki majonezu (u mnie dekoracyjny Winiary)
  • kilka listków natki pietruszki do ozdoby (opcjonalnie)
  • sól do smaku (opcjonalnie)

śledzie w śmietanie
śledzie w śmietanie z cebulą

Przepis na śledzie w śmietanie i majonezie:

  1. Śledzie Matjas odsączyć z oleju. Wedle potrzeby można je przepłukać pod bieżącą wodą lub wymoczyć przez kilka minut w wodzie (jeśli są za słone). Osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Pokroić śledzie na mniejsze kawałeczki (u mnie paski o szerokości ok. 2 cm). Wrzucić śledzie do miseczki, doprawić pieprzem, polać 2 łyżkami soku z cytryny, wymieszać i odstawić na bok na kilka minut.
  2. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Przelać wrzątkiem na sitku, a następnie osuszyć.
  3. Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę.
  4. Do miseczki ze śledziami dodać 1 czubatą łyżkę kwaśnej gęstej śmietany 18%, 2 czubate łyżki majonezu, posiekaną cebulkę oraz ogórki konserwowe. Całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
  5. Przechowywać w lodówce. Tuż przed podaniem przełożyć śledzie na półmisek, oprószyć posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie). Smacznego!

Niektórzy do takich śledzi w śmietanie i majonezie dodają jeszcze kwaskowate jabłko lub cukier puder do smaku – ja jednak pomijam te składniki, ale Wy oczywiście możecie je dodać wedle uznania.

Więcej przepisów na śledzie znajdziecie tutaj: Śledzie – przepisy

śledź w śmietanie
śledzie w śmietanie z ogórkiem

4.7 / 5 ( 15 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here