śledzie w sosie musztardowym
Przepisy na Boże Narodzenie Ryby Śledzie

Śledzie w sosie musztardowym

Kuchnia : Polska | Porcje : 3 porcje

Śledzie w sosie musztardowym – to pyszny pomysł na śledzie wigilijne, ale nie tylko :) Równie świetnie sprawdzą się na Sylwestra, czy jako zakąska z okazji innej imprezy.

Śledzie w musztardzie – Składniki:

  • 3 filety śledziowe a’la Matjas w oleju (ok. 200 g po odsączeniu)
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 czubata łyżeczka musztarda Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta curry
  • 1 bardzo mała cebulka – ok. 45 g
  • sól i pieprz do smaku
śledzie w sosie musztardowym przepis

Przepis na śledzie w sosie musztardowym:

  1. Śledzie ala Matjas odsączyć z oleju. Wedle potrzeby można je przepłukać pod bieżącą wodą lub wymoczyć przez kilka minut w wodzie (jeśli są za słone). Osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Pokroić śledzie na mniejsze kawałki (u mnie paski o szerokości ok. 2-3 cm). Wrzucić śledzie do miseczki, doprawić pieprzem (i opcjonalnie solą, jeśli by się okazało, że śledzie zbyt mocno się wymoczyły), wymieszać i odstawić na bok na kilka minut.
  2. Cebulę obrać z łupinek i posiekać w bardzo drobną kosteczkę.
  3. W drugiej miseczce wymieszać ze sobą: majonez, musztardę francuską, musztardę Dijon, miód, szczyptę curry oraz posiekaną cebulkę. Dodać śledzie, dokładnie wymieszać. Przełożyć całość do słoika, szczelnie zamknąć, schować do lodówki, by śledzie marynowały się przez minimum całą dobę. Smacznego!

Więcej przepisów na smaczne śledzie wigilijne znajdziecie tutaj: Śledzie

śledzie w musztardzie
5 / 5 ( 1 głosów )

2 thoughts on “Śledzie w sosie musztardowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here