śledzie w sosie porowym

Śledzie w sosie porowym


Śledzie w sosie porowym – to nasza nowa propozycja na świąteczne danie, ale nie tylko. Taki śledzik super sprawdzi się jako przekąska na imprezę, np. zbliżające się Andrzejki. U nas obowiązkowo zagości również na wigilijnym stole oraz na Sylwestra. Ta sałatka śledziowa jest banalnie prosta w wykonaniu i zawiera ogólnodostępne składniki, takie jak por, cytryna i czosnek, więc gorąco zachęcam do jej wypróbowania przy najbliższej okazji.


Śledzie na Święta i nie tylko

Wyobrażacie sobie Święta Bożego Narodzenia bez śledzi? Ja nie :) U nas obowiązkowo pojawiają się śledzie pod różnymi postaciami. Moje ulubione to smażone śledzie w zalewie octowej, takie jak robi moja Babcia. Mogłabym je jeść na okrągło. Na tym samym podium znajdują się śledzie w oleju i cebulce, które często robi moja Mama i dzięki temu kojarzą mi się z czasami dzieciństwa. Na świątecznym stole często też goszczą u nas śledzie po kaszubsku, a hitem zeszłorocznych świąt są bez wątpienia śledzie po chłopsku oraz śledzie po królewsku. Takie śledziowe sałatki często też serwujemy na różnego rodzaju domowe imprezy, czy to na urodziny, Andrzejki, czy też na Sylwestra. Jeśli lubicie tez marynowane pieczarki, to koniecznie wypróbujcie ten przepis: sałatka grzybowa polana ze śledziami.

A Wy? Pod jaką postacią serwujecie śledzie na Boże Narodzenie? A może omijacie te rybki szerokim łukiem? :)

Śledzie w sosie porowym – Składniki:

  • 4 płaty śledziowe ala matias w oleju – ok. 460 g po odsączeniu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część) – ok. 150 g
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 średnie jabłko – ok. 200 g
  • 4 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% – ok. 180 g
  • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • pół pęczka natki z pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

śledzie w porach

Przepis na śledzie w sosie porowym:

  1. Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku. Można je moczyć całą noc lub przez kilka godzin, co jakiś czas wymieniając wodę. Po każdym moczeniu warto posmakować śledzie, czy taka słoność nam odpowiada. Niektórzy śledzi w oleju w ogóle nie moczą w wodzie i od razu dodają do sałatki, ja jednak wolę, gdy są one odrobinę mniej słone.
  2. Wymoczone śledzie odsączyć z wody, a następnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Kolejno skropić je sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ponownie osuszyć śledzie za pomocą ręczników papierowych. Kolejno pokroić śledzie na plasterki o szerokości ok. 1,5 – 2 cm.
  3. Czosnek obrać z łupinek, a następnie drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  4. Pora (tylko białą i jasnozieloną część) pokroić na półplasterki.
  5. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  6. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek oraz pora i dusić do czasu aż por zmięknie. Następnie dodać natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku i smażyć jeszcze przez 15-20 sekund. Zestawić patelnię z palnika i pozostawić do ostudzenia.
  7. Jabłko obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kosteczkę.
  8. Gęstą kwaśną śmietanę 18% wymieszać z musztardą i miodem, dodać pokrojone drobno jabłko, podsmażone warzywa oraz pokrojone śledzie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Schłodzić sałatkę śledziową w lodówce przez co najmniej 60 minut, by smaki się przegryzły. Ewentualnie po tym czasie doprawić jeszcze śledzie do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz miodem, wedle własnych upodobań smakowych. Smacznego!

śledzie na święta

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Śledzie w sosie porowym

  1. Anonim :

    Dziękuję. Przepis w punkt trafiający w moje kubki smakowe. Andrzejek już nie robię ale zrobię w na moje urodziny, a jak zachwyci, o czym jestem na 99% przekonana, to zrobię też na święta. Śledzie uwielbiam pod każdą postacią, a surówka z pora jest jedyną ukochaną mojego męża, więc połączenie będzie nad wyraz trafione. Pozdrawiam cieplutko!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.