Śledzie w sosie salsa to idealna przekąska na wigilijny stół. Pyszne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw zasmakują pewnie nie jednemu z Was :) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie znajdziecie tutaj: Przepisy na Święta.
Śledzie w sosie salsa – Składniki:
- 500 g płatów śledziowych
- 2 łyżki oleju
- 2 marchewki (ok. 300g)
- 2 czerwone papryki (ok. 450g)
- 1 duża cebula
- 190 g koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki octu
- 3 łyżki miodu
- 3/4 szklanki wody
- pieprz do smaku
Śledzie w sosie salsa – Wykonanie:
- Śledzie przepłukać kilka razy pod zimną wodą, następnie moczyć przez kilka godzin i ponownie przepłukać (na rynku mamy śledzie o różnej zawartości soli w zalewie, więc czas moczenia też bywa różny – najlepszą metodą jest po prostu posmakowanie śledzia po kilku godzinach i ocenienie, czy już jest OK).
- Cebulę obierać i pokroić w piórka.
- Marchewkę obrać. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Zarówno marchewkę jak i paprykę można zetrzeć na tarce do warzyw chińskich lub pokroić w cienkie paseczki za pomocą noża.
- Na patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i lekko ją zeszklić. Następnie dodać paprykę i marchewkę, smażyć całość ok. 5 minut.
- Następnie warzywa zalać wodą, dodać koncentrat pomidorowy, ocet oraz miód.
- Gotować na małym ogniu przez około 5 minut.
- Doprawić pieprzem i ewentualnie miodem gdy zalewa okaże się zbyt kwaśna. Pozostawić do ostudzenia.
- Wymoczone i osuszone śledzie pokroić na paseczki o szerokości ok. 1,5-2cm.
- Do zimnej zalewy przełożyć wcześniej przygotowane śledzie, wymieszać. Przełożyć do pojemnika i wstawić na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły. Smacznego!
A długo postoja w lodówce takie śledzie?
A można użyć śledzi marynowanych?
Można :) jeśli w smaku nie czuć mocno octu, czyli są delikatnie marynowane :)
Ja dodaję jeszcze sos slodko kwaśny i troszkę musztardy. Polecam wypróbować.Pozdrawiam
Śledzie wyszły super.Na pewno goście będą się zajadać.
Cieszę się bardzo, że smakowały :)