Pyszny pomysł na śledzie na ostro – na Święta, Sylwestra lub inną okazję.
Śledzie z chili to wyjątkowe połączenie tradycyjnej ryby o delikatnym smaku z ostrą, pikantną nutą papryczek chili. Idealnie nadają się jako przystawka na imprezy lub dodatek do codziennych posiłków. Dzięki intensywnemu aromatowi przypraw i kontrastowi smaków, zachwycają zarówno miłośników śledzi, jak i amatorów wyrazistej kuchni. To propozycja dla tych, którzy lubią kulinarne eksperymenty z odrobiną ognistego charakteru.
Śledzie z chili – Składniki:
- 350 g filetów śledziowych solonych ala Matjas (4-5 średnich filetów, waga już po odsączeniu; u mnie Matjas w oleju – są one nieco mniej słone i wymagają krótszego czasu moczenia)
- 1/2 czerwonej cebuli – ok. 30 g
- ok. 3 cm kawałek papryczki chilli
- garść świeżego koperku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- ok. 5 łyżek oleju rzepakowego (lub więcej)
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przepis na śledzie z chili:
- Śledzie opłukać pod bieżącą zimną wodą (jeśli są zbyt słone, to potem włożyć je do pojemnika i zalać zimną wodą, by się wymoczyły z nadmiaru soli). Z reguły przy śledziach ala Matjas w oleju wystarczą 1-2 godziny. Po około 60 minutach warto posmakować śledzie i ewentualnie wymienić wodę na świeżą, jeśli śledzie nadal są mocno słone. Po jakimś czasie znów je posmakować i zdecydować czy taka słoność jest odpowiednia. Śledzi nie należy moczyć za długo, ponieważ staną się zbyt mdłe. Po wymoczeniu wyciągnąć śledzie z wody i osuszyć papierkowymi ręcznikami. Następnie każdy filet pokroić na mniejsze kawałki (u mnie są to ok. 2-3 cm paseczki).
- Pokrojone śledzie przerzucić do miseczki.
- Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, dorzucić do miseczki ze śledziami.
- Paprykę chili przekroić wzdłuż i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kosteczkę.
- Koperek drobno posiekać.
- Wszystkie powyższe składniki dodać do miseczki ze śledziami i cebulką. Kolejno dodać musztardę, olej i doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 30-60 minut, by smaki się przegryzły. Jeśli chcemy przechowywać śledzie dłużej, to warto je przełożyć do słoika i dolać więcej oleju, tak, by były one całkowicie zakryte. Smacznego!