Śledzie z pieczarkami – to pyszna propozycja na wigilijne śledzie, ale nie tylko. Taka przekąska świetnie się sprawdzi również na Sylwestra i inne imprezy. Śledzie z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym zapewne zasmakują każdemu! Gorąco zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
Śledzie na Święta Bożego Narodzenia
Śledzie z pieczarkami i cebulą obowiązkowo pojawią się u nas na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Obowiązkowo również jako przekąska na Sylwestra, bo są przepyszne i moglibyśmy je jeść praktycznie codziennie. Jeśli chodzi o śledzie na święta, to nie może również zabraknąć u nas śledzi po chłopsku oraz śledzi w śmietanie i majonezie. Na wigilijnym stole królować również będą śledzie w oleju z cebulką, które często przygotowujemy również w ciągu roku. Takie śledzie w oleju kojarzą mi się właśnie z domem rodzinnym, gdyż taką rybkę często robiła moja Mama i Babcia. Na Boże Narodzenie pojawią się również u nas śledzie pod pierzynką, czyli popularna sałatka warstwowa ze śledziami, zwana również Szubą. Jako, że ja bardzo lubię śledzie, to na pewno jeszcze w najbliższych dniach popracuję nad nowymi przepisami ze śledziami. Tym bardziej, że nawet mój Mąż ostatnio polubił sałatki ze śledziami. Wśród jego ulubionych jest śledź w porach oraz sałatka śledziowa z ziemniakami. A Wy? Macie jakieś swoje ulubione śledzie na święta? Jeśli tak, to podzielcie się przepisem w komentarzach poniżej :)
Śledzie z pieczarkami – Składniki:
- 4 płaty śledziowe ala matias w oleju – ok. 460 g po odsączeniu
- 2 średnie cebule – ok. 260 g
- 250 g pieczarek
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 2 łyżki soku z cytryny (lub więcej do smaku)
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól i pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Przepis na śledzie z pieczarkami:
- Śledzie ala matjas w oleju można od razu pokroić na kawałki lub je wymoczyć w wodzie lub mleku. Wszystko zależy od tego, jak bardzo słone śledzie lubicie. Ja za słonymi śledziami nie przepadam, więc nawet te w oleju moczę przez kilka godzin (lub przez noc), a dopiero potem poddaje je obróbce i dosalam do smaku. Jeśli chcecie przyspieszyć proces moczenia się śledzi, to należy wodę (lub mleko) wymieniać co jakiś czas. Po każdym moczeniu warto posmakować śledzie, czy taka słoność nam odpowiada.
- Wymoczone śledzie odsączyć z wody (bądź mleka), a następnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Kolejno pokroić śledzie na mniejsze kawałki. U mnie są to plasterki o szerokości ok. 1,5 – 2 cm.
- Cebule obrać z łupinek, a następnie pokroić na pół i kolejno na nie za grube piórka.
- Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?). Pokroić na plasterki o grubości ok. 2-3 mm.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Wrzucić pokrojoną cebulę i delikatnie ją doprawić za pomocą soli i pieprzu. Smażyć na średnim płomieniu, do czasu aż cebula się lekko zeszkli. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone na plasterki pieczarki i smażyć do czasu aż nadmiar wody z grzybów odparuje (co jakiś czas przemieszać). Kolejno dodać 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, paprykę słodką mieloną, cukier oraz sok z cytryny, wymieszać i dusić jeszcze przez około minutę. Ewentualnie na koniec doprawić całość jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i sokiem z cytryny. Odstawić farsz do ostygnięcia.
- Ostudzony farsz z pieczarek i cebuli dodać do pokrojonych na mniejsze kawałki śledzi. Wymieszać, przełożyć do pojemnika. Zamknąć pudełko i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), by smaki się przegryzły. Smacznego!
Więcej inspiracji na sałatki ze śledziami i tym podobne potrawy znajdziecie w zakładce: śledzie przepisy.
