ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem i serem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem – to pyszna i szybka przekąska na imprezę. Z własnego doświadczenia wiem, że na imprezach właśnie najlepiej sprawdzają się przekąski z ciasta francuskiego oraz przekąski z tortilli, a także wszelkiego rodzaju szybkie koreczki imprezowe. Tak więc co zrobić z ciasta francuskiego? A no właśnie ślimaczki, które polecam szczególnie jako przekąskę na Sylwestra, który zbliża się wielkimi krokami. Z podanych składników wychodzi ok. 15-16 ślimaczków. Można je zajadać od tak po prostu lub z ulubionym sosem, np. czosnkowym.


Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem – Składniki:

  • ok. 200g boczku wędzonego
  • 1 bardzo duża cebula – ok. 220g
  • ok. 250g sera mozzarella
  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego – 375g
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego
  • 30 g parmezanu (3 czubate łyżki startego parmezanu)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

ślimaczki z ciasta francuskiego

ślimaczki z ciasta francuskiego i boczku

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem:

  1. Boczek pozbawić skóry (jeśli jest twarda), a następnie pokroić go w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucić boczek z cebulą. Smażyć do czasu aż cebula i boczek się przyrumienią.
  4. Ketchup i śmietanę wymieszać razem na jednolity sos.
  5. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  6. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  7. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować sosem. Rozsypać równomiernie (zostawiając na końcu ok. 2 cm wolnego ciasta wzdłuż dłuższej krawędzi – tak jak na załączonych zdjęciach) starty na tarce ser mozzarella, następnie podsmażoną cebulkę z boczkiem, a na koniec oprószyć całość parmezanem. Całość zawinąć (złapać za dłuższy brzeg i zrolować) w roladę. Pokroić na plasterki o szerokości ok. 2-3 cm.
  8. Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st.C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego! :)

Zobacz również przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem oraz przekąski na imprezę, a także przekąski na Sylwestra, sałatki na Sylwestra oraz sałatki na imprezę.

Przepis na pyszny sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos czosnkowy z ziołami

ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem przekąska z ciasta francuskiego z boczkiem przekąski z ciasta francuskiego z serem i boczkiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.