Szybka przekąska z ciasta francuskiego, ślimaczki z serem i szynką
Przekąski Przekąski na imprezę Przekąski na Sylwestra Sylwester - Przepisy na Sylwestra

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Kuchnia : Francuska

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem to szybka i smaczna przekąska, nie tylko na imprezę :) Można śmiało je brać również zamiast drugiego śniadania do szkoły lub pracy. Wypróbuj koniecznie nasz sprawdzony przepis na to danie z ciastem francuskim. Gorąco polecamy!

Ślimaczki z ciasta francuskiego przepis

Uwielbiam takie proste i szybkie dania. Na imprezach znikają ze stołu w mgnieniu oka, dlatego jest to nasza stała pozycja w imprezowym menu. Z podanych składników wychodzi ok. 14-15 ślimaczków z ciasta francuskiego. Jeśli szukacie więcej inspiracji na przekąski na imprezę, to zapraszam do wpisu: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. Takie przepisy imprezowe przydają się przez cały rok, więc koniecznie dodajcie sobie ten wpis do zakładek. W komentarzach dajcie również znać, jakie są Wasze inne ulubione dania na imprezę :)

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem – Składniki:

  • 1 opak. ciasta francuskiego (275 g)
  • 4 czubate łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • ok. 11 plasterków ulubionej szynki
  • ok. 11 plasterków sera żółtego
ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego:

  1. Ketchup, majonez, bazylię, oregano, czosnek granulowany, pieprz i sól wymieszać razem na jednolity sos.
  2. Ciasto francuskie (najlepiej, by wcześniej było schłodzone w lodówce) wyciągnąć z opakowania, a następnie rozwinąć, posmarować dokładnie sosem. Poukładać na  nim najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawinąć (złapać za dłuższy brzeg i zrolować). Pokroić na plasterki o szerokości ok. 1,5-2cm.
  3. Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) i piec przez ok. 20-22 minuty (do zarumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym lub sosem tysiąca wysp. Smacznego! :)
ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką

Jaki sos do przekąsek?

Przepis na pyszny sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos czosnkowy z ziołami

Dajcie znać w komentarzach, jakie są Wasze inne ulubione przekąski na imprezę :)

4.7 / 5 ( 675 głosów )

102 thoughts on “Ślimaczki z ciasta francuskiego”

  1. PYSZNE !
    Doskonała przekąska lub kolacja. Przepis wykorzystałam ale zamiast majonezu dodałam pastę jajeczną a szynkę dodatkowo posypałam podsmażonymi pieczarkami (5 szt) – drobno pokrojonymi. Ser się roztopił oczywiście ale nie wyciekł. Z mojej strony uwaga – zawsze piekę pyszności z ciasta francuskiego w temp. 200 st.z termoobiegiem 16-18 min. i nigdy nie było porażki. Polecam przepis.

  2. Super przepis! Przez przypadek natrafiłam na niego w sylwestra 2018/2019, od tamtej pory przynajmniej raz na tydzień goszczą u nas na stole ślimaczki. Dodaję jeszcze cebulkę lekko podsmażoną. Niebo w gębie, dziękuję za przepis:-)

  3. Świetna przekąska!
    Pierwszy ale nie ostatni raz je robiłam!
    Dałam mniej kechupu (połowę) ale za to dodałam koncentrat pomidorowy, a z ziół tylko oregano oraz mieszankę prowansalską (nie miałam nic innego).
    Były boskie.
    Najlepsze po wyjęciu z piekarnika ale po kilku godzinach od upieczeniu równie smaczne.
    Na drugi dzień odgrzane w mikrofalowce tez były super.

  4. Ulubiona przekąska mojego męża czasami robię z 2 ciast francuskich na raz i znikają w jeden wieczór

  5. Kilka razy robiłam i jedne sa z szynka i serem a drugie z serem kurczakiem kukurydza i czerwona papryka☺

  6. Ideał. Robiłam juz kilkukrotnie i zawsze pyszne. Szybko się przygotowuje i jeszcze szybciej zjada :-) Polecam wszystkim

    1. witam a mam pytanie czy mozna te ślimaczki odgrzewac na drugi dzien bo szukam dobrego dania na komunie ale boje sie ze mogą byc takie gumowate.a jak smakują na zimno.będe wdzieczna za odp

      1. Są dobre i na drugi dzień. Myślę że jak będą zbadane od razu po odgrzaniu będą zupełnie ok. Nie wiem jak później… trzeba samemu się wcześniej przekonać

    1. duzo zalezy od tego jakiej jakosci produktow sie uzyje ;) bo jesli sie uzyje kiepskiej jakosci szynki lub sera, to ciezko zeby wyszlo smacznie ;)

    2. Niestety nie kupuje szynek po 15 zł poprostu takie jest moje zdanie jadłam lepsze rzeczy pozdrawiam wszystkiego dobrego

  7. Właśnie się pieką. Wyglądają wspaniale, a sos wyśmienity. Dodałam uduszone pieczarki. Zobaczymy jak będą smakować…. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  8. Odnośnie sosu – próbował ktoś, kto nie lubi majonezu? Ja nie lubię, ale wiem, że w niektórych potrawach po poddaniu obróbce cieplnej nie smakuje jak majonez, tu też tak jest, czy czuć co to za składnik?
    Jak myślicie, mogę zrobić wg przepisu, czy lepiej zmienić skład sosu?

  9. Zamiast plasterków sera, kupuję w kawałku, ucieram na trace o średnich otworach i posypuję nim farsz. Wtedy nie wypływa, a tym samym nie przykleja.

  10. Wyszły super. Wszystko zniknęło. Mało tego było zamówienie na następną imprezę. Ja dodałam jeszcze troszkę papryki słodkiej.

  11. Bardzo smaczna i szybka przekąska. Przyznam, że pod wpływem ciepła trochę się rozpłynęły (przez ser), ale z łatwością zdjęłam z blaszki i nie straciły przy tym uroku. :) Polecam!

  12. Beznadzieja… Cały ser wylał się na papier na blaszce i poprzyklejał, nic nie dało się z tym zrobić…

      1. Hah :) Jakim cudem ser ma się nie roztopić i nie wylecieć z tego “ślimaczka”? Jak się ser nie topi w piekarniku to dopiero jest kiepski… ;)
        Powodzenie z tym bo w smaku dobre, ale dla gości których nie znam i nie robiłam tego wcześniej bym nie ryzykowała, ale to tylko moja rada :)

        1. Topi się, ale nie przykleja do papieru tak, żeby nie można było go odkleić ;) A gdy ser się topi, to jednocześnie rośnie ciasto francuskie, które powinno go trzymać w ryzach ;) tak jak na załączonych przeze mnie zdjęciach ;) i problemów ze zdjęciem ślimaczków z papieru do pieczenia też nie miałam żadnego problemu. Pozdrawiam

        2. moze temperatura pieca była zbyt niska. Ciasto francuskie wymaga min. 200 stopni C , ja wstawiam zawsze do 220 i jest OK

    1. U mnie dokładnie to samo… ser dałam ementaler, ślimaczki wstawione na rozgrzany piekarnik 210°C i wszystko rozlane. Nijak nie przypomina to tego ze zdjęcia… chciałam zrobić dla męża bo on uwielbia ciasto francuskie ale aż wstyd podawać :-(

      1. Może moc piekarnika mniejsza jest.. wiec polecam na początek mocniej rozgrzać, a potem ewentualnie temperaturę zmniejszyć.

  13. jakby wszystkie przepisy były tak pyszne to oszalałabym ze szczęścia :D pierwsza porcja znikła w parę sekund :) wyśmienite !! PS. dodałam jeszcze pieczarki z cebulka ;)

      1. Już są – robi się mega prosto a są pyszne :) dzięki za przepis. A tak przy okazji szczęściwego Nowego Roku!! :)

      2. już są – robi się mega prosto, a są pycha :) dzięki za przepis :) a tak przy okazji szczęśliwego Nowego Roku!! :)

    1. Teoretycznie można, ale najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku, by się zbytnio nie wysuszyły ;)

    1. Dlatego daję najpierw na ciasto sos z wyżej wymienionych składników, a dodatkowo podaję np. sos czosnkowy ;) Niektórzy robią z samym ketchupem i wtedy rzeczywiście szału nie ma ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here