Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem to szybka i smaczna przekąska, nie tylko na imprezę :) Można śmiało je brać również zamiast drugiego śniadania do szkoły lub pracy.
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Uwielbiam takie proste i szybkie dania. Na imprezach znikają ze stołu w mgnieniu oka, dlatego jest to nasza stała pozycja w imprezowym menu. Z podanych składników wychodzi ok. 14-15 ślimaczków z ciasta francuskiego. Jeśli szukacie więcej inspiracji na przekąski na imprezę, to zapraszam do wpisu: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. Takie przepisy imprezowe przydają się przez cały rok, więc koniecznie dodajcie sobie ten wpis do sałatek.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem – Składniki:
- 1 opak. ciasta francuskiego (275g)
- 4 czubate łyżki ketchupu pikantnego
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- ok. 11 plasterków ulubionej szynki
- ok. 11 plasterków sera żółtego

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego:
- Ketchup, majonez, bazylię, oregano, czosnek granulowany, pieprz i sól wymieszać razem na jednolity sos.
- Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować sosem. Poukładać na nim najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawinąć (złapać za dłuższy brzeg i zrolować). Pokroić na plasterki o szerokości ok. 1,5-2cm.
- Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego! :)
Przepis na pyszny sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos czosnkowy z ziołami
Dajcie znać w komentarzach, jakie są Wasze inne ulubione przekąski na imprezę :)
Wyglądają naprawdę apetycznie! Zapisuje ten przepis na sylwestra!
Pychota pozdrawiam
pyszne ślimaczki, uwielbiam
PYSZNE !
Doskonała przekąska lub kolacja. Przepis wykorzystałam ale zamiast majonezu dodałam pastę jajeczną a szynkę dodatkowo posypałam podsmażonymi pieczarkami (5 szt) – drobno pokrojonymi. Ser się roztopił oczywiście ale nie wyciekł. Z mojej strony uwaga – zawsze piekę pyszności z ciasta francuskiego w temp. 200 st.z termoobiegiem 16-18 min. i nigdy nie było porażki. Polecam przepis.
Super przepis! Przez przypadek natrafiłam na niego w sylwestra 2018/2019, od tamtej pory przynajmniej raz na tydzień goszczą u nas na stole ślimaczki. Dodaję jeszcze cebulkę lekko podsmażoną. Niebo w gębie, dziękuję za przepis:-)
Nie każdy ma termoobieg,ja np.nie posiadam.
Wysmienite danie super w smaku
Wyglądają pięknie i pewnie tak smakują. Spróbuję może mi się uda. A jak nie to sama zjem.
Rewelacyjne. Córka miksuje sobie z różnymi rodzajami wędlin.
Świetna przekąska!
Pierwszy ale nie ostatni raz je robiłam!
Dałam mniej kechupu (połowę) ale za to dodałam koncentrat pomidorowy, a z ziół tylko oregano oraz mieszankę prowansalską (nie miałam nic innego).
Były boskie.
Najlepsze po wyjęciu z piekarnika ale po kilku godzinach od upieczeniu równie smaczne.
Na drugi dzień odgrzane w mikrofalowce tez były super.
Pychotka która znika w
. Czy to to??
Magdalena Zajchowska tak to to :)
Przyjedz to ci zrobię
Są przepyszne, robiłam już kilka razy☺️
Cieszę się bardzo, że smakują :)
Pzepyszne, POLECAM !
Kulinarne przeboje I to bardzo☺️
Potwierdzam. Przygotowanie naprawdę szybkie a czekanie nie takie długie. Polecam
prawda,pyszne :)
Ja też polecam!!!
Też robię podobne, są fantastyczne w każdym wydaniu
Ja robie z serem i boczkiem wedzonym i tez sa pyszne
Polecam sa pyszne na imprezę też nadają się nawet na zimno Z dobrym sosem.
Agata Szumnarska polecam szybka akcja i można się zajadać
Ulubiona przekąska mojego męża czasami robię z 2 ciast francuskich na raz i znikają w jeden wieczór
Kilka razy robiłam i jedne sa z szynka i serem a drugie z serem kurczakiem kukurydza i czerwona papryka☺
Justyna Stasiak polecam
Robię je bardzo często, są pyszne
świetne ślimaczki <3
polecam!
Ideał. Robiłam juz kilkukrotnie i zawsze pyszne. Szybko się przygotowuje i jeszcze szybciej zjada :-) Polecam wszystkim
witam a mam pytanie czy mozna te ślimaczki odgrzewac na drugi dzien bo szukam dobrego dania na komunie ale boje sie ze mogą byc takie gumowate.a jak smakują na zimno.będe wdzieczna za odp
Są dobre i na drugi dzień. Myślę że jak będą zbadane od razu po odgrzaniu będą zupełnie ok. Nie wiem jak później… trzeba samemu się wcześniej przekonać
Polecam <3
Zrobilam na sylwestra i wszystkimi baaaardzo smakowaly :)
A piekarnik ustawić funkcja Góra i dół czy tylko Góra? Wyglądają super
Góra – dół
Robiłam już 2 razy szczerze takie sobie
duzo zalezy od tego jakiej jakosci produktow sie uzyje ;) bo jesli sie uzyje kiepskiej jakosci szynki lub sera, to ciezko zeby wyszlo smacznie ;)
Niestety nie kupuje szynek po 15 zł poprostu takie jest moje zdanie jadłam lepsze rzeczy pozdrawiam wszystkiego dobrego
Iwona a może Ty poprostu nie umiesz gotować …
To po co 2 razy robiłaś jak Ci nie smakują?
Czy ciasta francuskiego mrożonego wyjdą?
tak
Polecam
Pyszne
sos polecam do pizzy, wędliny, sera, na kanapki :) genialny jest :)
Majonez do piekarnika??? Nie ma mowy…
Robię takie pyszne
Robiłam jakiś czas temu, pyszne
wczoraj robione dzisiaj jedzone Pychotka
Robiłam, jadłam – pychotka
Właśnie się pieką. Wyglądają wspaniale, a sos wyśmienity. Dodałam uduszone pieczarki. Zobaczymy jak będą smakować…. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Odnośnie sosu – próbował ktoś, kto nie lubi majonezu? Ja nie lubię, ale wiem, że w niektórych potrawach po poddaniu obróbce cieplnej nie smakuje jak majonez, tu też tak jest, czy czuć co to za składnik?
Jak myślicie, mogę zrobić wg przepisu, czy lepiej zmienić skład sosu?
ja zamiast majonezu daję pesto
Można dać poprostu koncentrat pomidorowy jako sos
Zamiast plasterków sera, kupuję w kawałku, ucieram na trace o średnich otworach i posypuję nim farsz. Wtedy nie wypływa, a tym samym nie przykleja.
Wyszły super. Wszystko zniknęło. Mało tego było zamówienie na następną imprezę. Ja dodałam jeszcze troszkę papryki słodkiej.
Robiłam paszteciki z ciasta francuskiego świeże byly dobre ale ogrzanie nie za bardzo
Bardzo smaczna i szybka przekąska. Przyznam, że pod wpływem ciepła trochę się rozpłynęły (przez ser), ale z łatwością zdjęłam z blaszki i nie straciły przy tym uroku. :) Polecam!
Wyszły rewelacyjnie… Polecam
Smaczna i szybka przekąska, ja dodałam jeszcze suszone pomidory.
Uwielbiam ciasto francuskie!! :p
Uwielbiamy! :)
Robiłam super przekąska :-)
Beznadzieja… Cały ser wylał się na papier na blaszce i poprzyklejał, nic nie dało się z tym zrobić…
Może ser był kiepski ;)
Hah :) Jakim cudem ser ma się nie roztopić i nie wylecieć z tego “ślimaczka”? Jak się ser nie topi w piekarniku to dopiero jest kiepski… ;)
Powodzenie z tym bo w smaku dobre, ale dla gości których nie znam i nie robiłam tego wcześniej bym nie ryzykowała, ale to tylko moja rada :)
Topi się, ale nie przykleja do papieru tak, żeby nie można było go odkleić ;) A gdy ser się topi, to jednocześnie rośnie ciasto francuskie, które powinno go trzymać w ryzach ;) tak jak na załączonych przeze mnie zdjęciach ;) i problemów ze zdjęciem ślimaczków z papieru do pieczenia też nie miałam żadnego problemu. Pozdrawiam
jakoś innym się udaje, ser się trzyma ciasta jest pyszne POLECAM…. ;)
moze temperatura pieca była zbyt niska. Ciasto francuskie wymaga min. 200 stopni C , ja wstawiam zawsze do 220 i jest OK
U mnie dokładnie to samo… ser dałam ementaler, ślimaczki wstawione na rozgrzany piekarnik 210°C i wszystko rozlane. Nijak nie przypomina to tego ze zdjęcia… chciałam zrobić dla męża bo on uwielbia ciasto francuskie ale aż wstyd podawać :-(
Może moc piekarnika mniejsza jest.. wiec polecam na początek mocniej rozgrzać, a potem ewentualnie temperaturę zmniejszyć.
jakby wszystkie przepisy były tak pyszne to oszalałabym ze szczęścia :D pierwsza porcja znikła w parę sekund :) wyśmienite !! PS. dodałam jeszcze pieczarki z cebulka ;)
Cieszę się, że smakowało :)
obłędne! zniknęły w dosłownie 5 minut! aż szkoda, że nie zrobiłam z podwójnej, a nawet potrójnej porcji :)
Cieszę się :))
maż już zażyczył sobie powtórki :) a sam sos zagości u nas na pewno na dłużej i do wielu dań :)
Rewelacja!!! Smakowalo wszystkim :)
Cieszę się bardzo :)
właśnie się robią – jedno z dań na Sylwestra – mam nadzieję że wyjdą takie ładne jak u Ciebie :)
Czekam na opinię i zdjęcie :)
Już są – robi się mega prosto a są pyszne :) dzięki za przepis. A tak przy okazji szczęściwego Nowego Roku!! :)
już są – robi się mega prosto, a są pycha :) dzięki za przepis :) a tak przy okazji szczęśliwego Nowego Roku!! :)
Również życzę Szczęśliwego Nowego Roku :)
Czy te ślimaczki można przygotować dzień wcześniej i surowe przechować w lodówce?
Teoretycznie można, ale najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku, by się zbytnio nie wysuszyły ;)
Super
Lubię takie ślimaczki :)
Pyszne też z bazyliowym pesto i parmezanem :-)
Robiłam pycha
Świetny przepis :)) Wypróbuję w sylwestra:) Pozdrawiam
Wyglądają smakowicie
ja dodaję jeszcze suszone pomidory pycha
Robiłam na jedną z imprez i zeszły w 3 minuty :D
Ja dodałam farszu z pieczarek☺ i wyszły pyszne
Są pyszne. Robie podobne, ale nie tak zgrabne :)
Uwielbiam slimaczki :)
Robie je już bardzo długo i są super wszyscy się zajadsja
Też je robię, ale przyznam, że smakowo szału nie ma, bez sosu są za suche
Dlatego daję najpierw na ciasto sos z wyżej wymienionych składników, a dodatkowo podaję np. sos czosnkowy ;) Niektórzy robią z samym ketchupem i wtedy rzeczywiście szału nie ma ;)
Właśnie czegoś takiego szukałam – prosto, pysznie i znakomicie wygląda. Dziękuję za inspirację :-)