smalec z fasoli

Smalec z fasoli


Smalec z fasoli – no kto by pomyślał? Mój Mąż był w lekkim szoku, że to smalec niezwierzęcy. W smaku przypomina bardzo tradycyjny smalec z jabłkami i cebulką, mimo, że nie ma tu ani grama tłuszczu zwierzęcego. Jeśli macie ochotę na wegański smalec z fasoli, to gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.


Smalec z fasoli przepis

Obojętnie czy jesteście na diecie, czy nie, taki wegański smalec z fasoli to super alternatywa dla tradycyjnego smalcu. Wystarczy dobrze doprawić go solą i pieprzem oraz obowiązkowo dodać podsmażoną cebulkę i jabłko, by stworzyć pyszną pastę na kanapki. Świetnie smakuje z pajdą świeżego chleba lub z bułką pszenną, no i oczywiście z kawałkami kiszonego ogórka. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na smarowidła na kanapki, to koniecznie sprawdź także mój sprawdzony przepis na pastę z makreli.

smalec z fasoli przepis

Smalec z fasoli – Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu z zalewy)*
  • 1 łyżeczka z zalewy z białej fasoli (opcjonalnie)
  • 1 średnia cebula – ok. 130 g
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 małe jabłko – ok. 100 g
  • sól i pieprz do smaku

Można do smaku dodać także odrobinę wędzonej papryki w proszku.

Do podania: pajda chleba (lub bułka) i ogórek kiszony

*zamiast fasoli w puszce można też użyć zwykłej białej fasoli, którą należy wcześniej namoczyć, a następnie ugotować i odmierzyć 240 gramów ugotowanej fasoli.

Można też zrobić oszukane skwarki, np. z podprażonego na suchej patelni słonecznika lub z prażonej kaszy gryczanej (lub jaglanej) z dodatkiem przypraw (np. wędzonej papryki).

smalec z fasoli z cebulką

Przepis na smalec z fasoli:

  1. Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w kosteczkę.
  2. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzać olej (2 łyżki). Wrzucić cebulę i smażyć na nie za dużym ogniu przez ok. 5 minut aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dorzucić do niej stare jabłko, sol i pieprz do smaku oraz majeranek, wymieszać. Dusić całość dalej na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Cebula powinna w tym czasie zmięknąć i lekko się zarumienić. Po tym czasie odstawić patelnię do ostudzenia.
  4. Fasolę odcedzić z zalewy (jednak zachować część zalewy w razie potrzeby – czytaj dalej). Następnie fasolę rozgnieść za pomocą widelca lub zblendować, pozostawiając małe cząstki fasoli (nie miksować całkowicie na gładko, bo jest ryzyko powstania paćki).
  5. Podsmażoną cebulę z jabłkiem dodać do rozdrobnionej fasoli, wymieszać. W razie potrzeby dodać 1 łyżeczkę zalewy z fasoli (lub więcej), jeśli smalec wegański okazałby się za bardzo ‘suchy’. W razie potrzeby doprawić bardziej do smaku za pomocą soli i świeżo mielonego pieprzu. Przechowywać w lodówce.
  6. Podawać ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Smacznego!

Jeśli lubicie dania z fasoli, to pyszna jest również moja fasolka po bretońsku! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Smalec z fasoli ze skwarkami

Jeśli nie zależy Wam na tym, by powyższy smalec był koniecznie wegański, to możecie go urozmaicić o mięsny dodatek w postaci skwarek. By stworzyć taki smalec z fasoli z chrupiącymi skwarkami należy pewną ilość boczku (zostawiam to do Waszej decyzji, bo jedni wolą mniej, inni więcej skwarek; ja osobiście wytapiam ok. 100 gramów boczku wędzonego parzonego) wytopić na suchej, zimnej patelni. Należy to robić powoli, by tłuszcz spokojnie się wytapiał, a boczek stawał chrupiący. Kolejno należy odsączyć tak podsmażony boczek od wytopionego tłuszczu i tak powstałe skwarki dodać do powyższego smalcu z fasoli.

smalec wegański

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.