Smalec z fasoli – no kto by pomyślał? Mój Mąż był w lekkim szoku, że to smalec niezwierzęcy. W smaku przypomina bardzo tradycyjny smalec z jabłkami i cebulką, mimo, że nie ma tu ani grama tłuszczu zwierzęcego. Jeśli macie ochotę na wegański smalec z fasoli, to gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Smalec z fasoli przepis
Obojętnie czy jesteście na diecie, czy nie, taki wegański smalec z fasoli to super alternatywa dla tradycyjnego smalcu. Wystarczy dobrze doprawić go solą i pieprzem oraz obowiązkowo dodać podsmażoną cebulkę i jabłko, by stworzyć pyszną pastę na kanapki. Świetnie smakuje z pajdą świeżego chleba lub z bułką pszenną, no i oczywiście z kawałkami kiszonego ogórka. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Jeśli szukasz więcej inspiracji na smarowidła na kanapki, to koniecznie sprawdź także mój sprawdzony przepis na pastę z makreli.
Smalec z fasoli – Składniki:
- 1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu z zalewy)*
- 1 łyżeczka z zalewy z białej fasoli (opcjonalnie)
- 1 średnia cebula – ok. 130 g
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1 małe jabłko – ok. 100 g
- sól i pieprz do smaku
Można do smaku dodać także odrobinę wędzonej papryki w proszku.
Do podania: pajda chleba (lub bułka) i ogórek kiszony
*zamiast fasoli w puszce można też użyć zwykłej białej fasoli, którą należy wcześniej namoczyć, a następnie ugotować i odmierzyć 240 gramów ugotowanej fasoli.
Można też zrobić oszukane skwarki, np. z podprażonego na suchej patelni słonecznika lub z prażonej kaszy gryczanej (lub jaglanej) z dodatkiem przypraw (np. wędzonej papryki).
Przepis na smalec z fasoli:
- Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w kosteczkę.
- Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzać olej (2 łyżki). Wrzucić cebulę i smażyć na nie za dużym ogniu przez ok. 5 minut aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dorzucić do niej stare jabłko, sol i pieprz do smaku oraz majeranek, wymieszać. Dusić całość dalej na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Cebula powinna w tym czasie zmięknąć i lekko się zarumienić. Po tym czasie odstawić patelnię do ostudzenia.
- Fasolę odcedzić z zalewy (jednak zachować część zalewy w razie potrzeby – czytaj dalej). Następnie fasolę rozgnieść za pomocą widelca lub zblendować, pozostawiając małe cząstki fasoli (nie miksować całkowicie na gładko, bo jest ryzyko powstania paćki).
- Podsmażoną cebulę z jabłkiem dodać do rozdrobnionej fasoli, wymieszać. W razie potrzeby dodać 1 łyżeczkę zalewy z fasoli (lub więcej), jeśli smalec wegański okazałby się za bardzo ‘suchy’. W razie potrzeby doprawić bardziej do smaku za pomocą soli i świeżo mielonego pieprzu. Przechowywać w lodówce.
- Podawać ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Smacznego!
Jeśli lubicie dania z fasoli, to pyszna jest również moja fasolka po bretońsku! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Smalec z fasoli ze skwarkami
Jeśli nie zależy Wam na tym, by powyższy smalec był koniecznie wegański, to możecie go urozmaicić o mięsny dodatek w postaci skwarek. By stworzyć taki smalec z fasoli z chrupiącymi skwarkami należy pewną ilość boczku (zostawiam to do Waszej decyzji, bo jedni wolą mniej, inni więcej skwarek; ja osobiście wytapiam ok. 100 gramów boczku wędzonego parzonego) wytopić na suchej, zimnej patelni. Należy to robić powoli, by tłuszcz spokojnie się wytapiał, a boczek stawał chrupiący. Kolejno należy odsączyć tak podsmażony boczek od wytopionego tłuszczu i tak powstałe skwarki dodać do powyższego smalcu z fasoli.
Troszkę prawdziwym smalcem smakuje smaczny