karp smażony wigilijny

Smażony karp z cebulą


Smażony karp z cebulą – to małe urozmaicenie dla tradycyjnego karpia smażonego. Pyszna rybka z dodatkiem cebulki powinna zadowolić podniebienia wszystkich wielbicieli karpia. Tak więc jeśli szukacie przepisu na nieco innego smażonego karpia wigilijnego, to gorąco polecam poniższy przepis.


Karp smażony wigilijny

Jak usmażyć karpia oraz jak go wcześniej przygotować, by smakował jak najlepiej, bez posmaku mułu, pisałam już w poście, który znajdziecie pod tym linkiem: karp smażony wigilijny. Tam dokładnie opisałam, jakie są różne metody, by pozbyć się smaku mułu, przez który najczęściej ludzie rezygnują z jedzenia karpia, a prawda jest taka, że dobrze przygotowany karp smakuje wyśmienicie. Ważne jest również to, by smażyć go na maśle, co zapewnia o wiele lepszy smak tej rybce, niż smażenie na jakimkolwiek innym tłuszczu. By masło nie paliło się podczas smażenia, wystarczy dodać do niego trochę oliwy lub oleju rzepakowego.

Karp na Wigilię przepisy

W naszym domu karp na Wigilię najczęściej właśnie pojawia się w postaci smażonej lub jako karp pieczony w piekarniku. Jeśli szukacie więcej inspiracji na karpia wigilijnego , jak np. karp duszony w winie, czy karp w śmietanie, które swoją drogą należą do moich ulubionych przepisów na karpia wigilijnego, to zapraszam do zakładki na blogu: karp przepisy.
karp wigilijny

Smażony karp z cebulą – Składniki:

  • 500 g filetów z karpia (ale można też użyć karpia w dzwonkach lub płatach, ale gramatura musi być wtedy odpowiednio większa)
  • mąka pszenna do panierowania ryby
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1 średnia cebula – ok. 150 g
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona do smaku
  • natka pietruszki – do oprószenia
  • opcjonalnie do podania można dać również plasterki cytryny

Dodatkowo:

karp na wigilie
jak usmażyć karpia

Przepis na smażonego karpia z cebulą:

  1. O karpiu i jego przygotowaniu krok po kroku, by smakował jak najlepiej można poczytać w tym wpisie: karp smażony wigilijny. Polecam przeczytać ten artykuł, by przed przystąpieniem do wykonywania tego przepisu wymoczyć odpowiednio karpia, pozbawiając go w ten sposób posmaku mułu. Karpia jeszcze przed wymoczeniem należy pozbawić ewentualnych łusek (za pomocą noża) oraz płetw (ucinam je nożyczkami kuchennymi). Następnie porządnie opłukać rybę pod bieżącą wodą, by pozbyć się jak najwięcej śluzu. Osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Oczyszczone filety z karpia pokroić na mniejsze kawałki. U mnie są to paski o szerokości ok. 3 cm. Następnie moczyć go w mleku i cebuli, tak jak opisałam to tutaj: karp wigilijny – jak go przyrządzić?. Po wymoczeniu ponownie osuszyć rybę i skropić ją sokiem z cytryny. Karpia przełożyć do czystego pojemnika, zamknąć i schować do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć rybę, dokładnie osuszyć (można ponownie papierowymi ręcznikami). Doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką mieloną. Kolejno otoczyć każdy kawałek ryby w mące pszennej.
  2. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy wraz z masłem. Podsmażyć karpia z obu stron na rumiano. Po usmażeniu przełożyć na talerz.
  3. Obraną cebulę pokroić w dość grube piórka (półkrążki). U mnie o szerokości ok. 0,5 cm. Wrzucić na ten sam tłuszcz, na którym smażyła się ryba, a gdy się zeszkli doprawić delikatnie do smaku solą i pieprzem.
  4. Do zeszklonej cebuli dodać rybę i smażyć jeszcze razem przez około 2-3 minuty aż cebulka się lekko zarumieni, a ryba podgrzeje. Ostatnią minutę smażyć pod przykryciem.
  5. Karpia podawać oprószonego posiekaną natką pietruszki. Polecam go również podawać z ćwiartką cytryny (można nią potem skropić sobie rybę do smaku). Smacznego!

karp smażony

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Smażony karp z cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.