Soczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym


Soczyste kąski kurczaka w cieście naleśnikowym – pychotka :)) Mój Narzeczony jest nimi zachwycony! Ale… co się dziwić. Sama zakochałam się w tych soczystych kawałkach piersi kurczaka doprawionych ziołami i otoczonych ciastem naleśnikowym z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Do tego nasze 4 ulubione sosy: czosnkowy, słodko-kwaśny, słodko-pikantny oraz barbecue – mówię Wam: niebo w gębie! :) Soczyste kąski kurczaka w cieście naleśnikowym są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają zbytniego nakładu pracy. Może się na nie skusicie i przygotujecie je na Sylwestra? Na pewno zrobią też furorę na każdej innej imprezie, czy jako przekąska (np. zamiast popcornu) do wieczornego seansu filmowego :) Polecam! :) Zajrzyjcie również tutaj: Przepisy na Sylwestra

Soczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym – Składniki :

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 530g)
  • Curry – 1 kopiasta łyżeczka
  • Słodka papryka czerwona – 1 płaska łyżeczka
  • Czosnku granulowanego – 1 płaska łyżeczka
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Gęste ciasto naleśnikowe:

  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • kilka gałązek natki pietruszki (ok. 3-4 duże gałązki)
  • olej rzepakowy do smażenia

DSC_0079PL


Soczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym – Wykonanie:

  1. Mięso umyć, oczyścić z błonek oraz ewentualnych chrząstek i kości, posiekać drobno – nalepiej tasakiem. Wrzucić do miseczki, dodać curry, pieprz, sól, czosnek granulowany i słodką paprykę. Całość zagnieść rękoma, by mięso dokładnie przeszło przyprawami.
  2. Natkę pietruszki pozbawić dużych, sztywnych łodyg. Pozostałą część posiekać.
  3. W drugiej misce rozbełtać jajko. Dodać mąkę i mleko, wymieszać za pomocą trzepaczki do ubijania. Gdy ciasto naleśnikowe będzie już miało jednolitą konsystencję dodać łyżeczkę przyprawy do kurczaka oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą małej łyżeczki (lub za pomocą dłoni) formować kęski kurczaka. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką, by mięsko doszło w środku i nie było surowe. Smacznego!
  5. Podawać np. z sosem czosnkowym lub słodko-kwaśnym.

DSC_0073PL

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Soczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym

  1. Halina :

    na pewno narzeczony zachwycony ,ze ma taką wyśmienitą kuchareczke ,jak mowią przez zolądek do serca i trafiony zatopiony . Wszystko ze smakiem i pięknie przybrane
    dania jak i ciasta ,po prostu DEBEŚCIAK Z CIEBIE .Pozdrawiam .-))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.