Sok z aronii – najlepszy!


Sok z aronii to prawdziwa skarbnica zdrowotnych właściwości :) Owoce aronii zawierają m.in. takie witaminy jak C, B2, kwas foliowy oraz sporo przeciwutleniaczy, które wspomagają organizm w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu zapobiegają zmianom degeneracyjnym oraz zmniejszają ryzyko powstawania komórek rakowych. Poza tym obniżają one ciśnienie krwi oraz opóźniają proces rozwoju chorób takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Podczas produkcji soku ważne jest, by użyć liście wiśni, które niwelują gorycz tych owoców. Inną metodą na pozbycie się goryczy, bez udziału liści wiśni, jest zebranie owoców po przymrozkach lub zamrożenie ich na jakiś czas (w moim przypadku mroziłam owoce 3 dni). Przed podaniem sok zawsze rozcieńczam z wodą lub dodaję do herbatki. Warto go pić przez cały rok, a zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowych, gdyż wzmocni on naszą odporność i pomoże uniknąć infekcji :) Polecam również nalewkę – zobacz przepis: nalewka z aronii

Sok z aronii – Składniki:

  • 3 kg aronii
  • 2-3kg cukru
  • 200 sztuk liści wiśni (nie są potrzebne jeśli aronie wcześniej zamrozimy lub zbierzemy ją po przymrozkach – wtedy pozbywa się naturalnej goryczki)
  • 3 litry wody
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny

sok z aronii

Sok z aronii – Wykonanie:

  1. Do garnka wrzucić owoce, lekko je ugnieść, by puściły nieco soku (np. tłuczkiem). Następnie dodać cukier, kwasek cytrynowy (lub sok z cytryny) oraz ewentualnie liście wiśni (jeśli owoce nie były uprzednio zamrożone), a następnie wlać 3 litry wody, doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować sok 30 minut.
  2. Po ugotowaniu przecedzić sok przez sitko.
  3. Wlać gorący sok do butelek i mocno zakręcić. Soki nie wymagają dalszej pasteryzacji.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 odpowiedzi na “Sok z aronii – najlepszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.