Sos beszamelowy na mleku z masłem

Sos beszamelowy (beszamel)


Beszamel (sos beszamelowy) to rodzaj sosu, który został wymyślony przez francuskiego urzędnika na dworze Ludwika XIV , Louisa de Béchameil , markiza de Nointel . Jest to zasmażka z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem. Sos ten jest głównie podawany do mięs i gotowanych warzyw. Poniżej macie wersję makaronową z tym sosem ;)

Składniki

  • Mleko 400ml
  • Masło 50g
  • Mąka 2 łyżki
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Sól pół łyżeczki
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa odrobina
  1. Masło roztopić na małym ogniu w garnuszku, dodać mąkę i cały czas mieszać aż do powstania złotej zasmażki.
  2. Do mleka dodać sok z cytryny, pieprz, sól i gałkę muszkatołową.
  3. Wlać mleko do zasmażki, cały czas mieszać, doprowadzić sos do zgęstnienia (pamiętajcie, że sos gęstnieje najbardziej po całkowitym ostygnięciu; również łatwo się przypala, dlatego należy wciąż go mieszać).

Sos beszamelowy (beszamel)

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Sos beszamelowy (beszamel)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.