sos beszamelowy
Sosy i dipy

Sos beszamelowy

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 3 minuty | Czas gotowania/pieczenia : 7 minut | Porcje : 500 ml

Sos beszamelowy to uniwersalny sos do wielu dań. Super pasuje do makaronów, nie tylko zapiekanych. Można go zrobić w wersji podstawowej jak w przepisie poniżej, a dodatkowo wzbogacić go o ulubione zioła, np. prowansalskie. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na sos beszamelowy, to gorąco zachęcam do testowania mojego przepisu!

Sos beszamelowy przepis

Sos beszamelowy, to rewelacyjny sos na bazie mleka, masła i mąki, który idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju dań. Z takich ciekawostek, to Beszamel to sos, który został wymyślony przez francuskiego urzędnika na dworze Ludwika XIV , Louisa de Béchameil , markiza de Nointel. Sos ten głównie podawany był do mięs i gotowanych warzyw, a obecnie stanowi najczęściej dodatek do zapiekanek, zwłaszcza do zapiekanek makaronowych lub ziemniaczanych. Ja osobiście najczęściej wykorzystuję sos beszamelowy do lasagne.


sos beszamelowy przepis

Sos beszamelowy – Składniki:

  • 500 ml mleka (2 szklanki o pojemności 250 ml)
  • 70 g masła (ok. 1/3 kostki)
  • 3 lekko czubate łyżki mąki pszennej – ok. 30 g
  • sól do smaku – ok. 1/4 łyżeczki (lub odrobina więcej)
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (lub tylko szczypta jeśli nie przepadacie za smakiem gałki)

masło
beszamel

Przepis na sos beszamelowy:

  1. Na patelni, na bardzo małym ogniu roztopić masło. Następnie dodać mąkę pszenną i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej lub drewnianej łyżki, przez ok. 10-15 sekund do czasu powstania złotej zasmażki o jednolitej konsystencji).
  2. Następnie, dalej ciągle mieszając, wlewać mleko (najlepiej w temperaturze pokojowej – ja je delikatnie wcześniej podgrzewam). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Gotować całość dalej na małym ogniu, mieszając wciąż rózga kuchenną, do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. Sos powinien zgęstnieć (do konsystencji lejącego kisielu) w ciągu 6-7 minut.
  4. Jako, że sos ten łatwo się przypala, to należy go przez ten czas, jak najczęściej mieszać. Pomoże to też uniknąć ewentualnych grudek. Pamiętajcie też, że sos gęstnieje najbardziej po całkowitym ostygnięciu. Smacznego!

Polecam także wypróbować mój pyszny sos koperkowy. Pasuje idealnie do smażonych lub zapiekanych ryb i nie tylko.

przepis na beszamel
szybki sos beszamelowy
beszamel przepis
4.9 / 5 ( 114 głosów )

6 thoughts on “Sos beszamelowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here