Sos cebulowo-szczypiorkowySos cebulowo-szczypiorkowy

Sos cebulowo-szczypiorkowy


Dip jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Jest to gęsty sos, podawany na zimno, w którym można maczać różnego rodzaju składniki, poczynając od chipsów, paluszków, krakersów, aż po zdrowsze składniki – takie jak np. warzywa. Dip z czerwonej cebuli i szczypiorku idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do grillowanych ziemniaków, innych warzyw, grzanek itp.

Składniki

  • Jogurt grecki około 300 ml
  • Czerwona cebula 1 sztuka
  • Szczypiorek najlepiej drobny, pół pęczka
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Sos cebulowo-szczypiorkowy

Wykonanie:

  1. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę.
  2. Szczypiorek pokroić drobno.
  3. Jogurt przelać do miseczki. Dodać pozostałe składniki, doprawić szczyptą soli i pieprzu, wymieszać. Podawać schłodzony.
  4. By uzyskać idealny dip do chipsów wystarczy zmiksować sos w blenderze na gładką masę.
  5. Sos polecam jako dodatek do grillowanych ziemniaczków: Chrupiące, grillowane ziemniaczki

Sos cebulowo-szczypiorkowy

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Sos cebulowo-szczypiorkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.