sos chrzanowy na zimno

Sos chrzanowy na zimno


Sos chrzanowy na zimno – można stworzyć na wiele sposobów. Ja preferuję ten najbardziej prosty, bez zbędnych dodatków. Niektórzy dodają śmietanę i sos z cytryny, ale jak dla mnie, wystarczy dobrej jakości majonez oraz tarty chrzan, by stworzyć najlepszy sos chrzanowy na zimno.


Sos chrzanowy na zimno

Ciężko to nazwać przepisem, bo to zaledwie wymieszanie ze sobą dwóch składników. W dodatku proporcje tych składników każdy może zmienić pod siebie i w zależności od użytych produktów. Jednak postanowiłam stworzyć ten wpis, bo może akurat ktoś na tak prostą rzecz akurat nie wpadł, a ten sos chrzanowy jest naprawdę przepyszny, o ile wykorzysta się do niego dobrej jakości majonez.

Taki sos super sprawdza się na Wielkanoc jako dodatek do białej kiełbasy lub jako sos do faszerowanych jajek bądź też jako sos do zwykłego jajka na twardo. Super się sprawdza również jako dodatek do zimnych mięs, nie tylko podczas świątecznych posiłków. Ja np. lubię go także dodawać do karkówki z grilla, zamiast sosu czosnkowego. Poza tym ten sos jest super alternatywą dla tych, którzy nie mogą przemóc się do chrzanu, bo wydaje im się za ostry. Ten sos jest super delikatniejszą formą, która powinna zasmakować każdemu.

Mimo iż ten przepis na sos chrzanowy na zimno jest banalnie prosty, to skromnie stwierdzam, że  jest to najlepszy przepis na sos, jaki można zrobić na Wielkanoc. Jest idealnie kremowy i pyszny, lekko wyrazisty w smaku, a jednocześnie nie dominujący smaku potrawy, dla której jest dodatkiem. Gorąco polecam!

wielkanoc przepisy

Sos chrzanowy na zimno – Składniki:

  • 2 czubate łyżka majonezu dobrej jakości
  • 1 czubata łyżeczka chrzanu tartego (u mnie ze słoiczka)
  • sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)

Przepis na sos chrzanowy na zimno:

  1. Przygotować miseczkę. Dodać do niej 2 czubate łyżki majonezu oraz 1 czubatą łyżeczkę tartego chrzanu. Jeśli wolicie ostrzejsze smaki, to możecie dać oczywiście więcej chrzanu – moje proporcje są stworzone pod gusta smakowe mojej rodzinki. Ten sos jest tak pyszny, że oczywiście możecie go zrobić więcej, np. z podwójnej porcji. Wystarczy powyższe składniki pomnożyć razy dwa. Poza tym wedle uznania możecie doprawić go do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem – ja tego z reguły nie robię, gdyż wykorzystuję wyrazisty w smaku majonez i to mi w zupełności wystarczy.

Polecam również zajrzeć tutaj: potrawy na Wielkanoc.


sos chrzanowy na zimno przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.