Najlepszy sos czosnkowy w misce udekorowany pietruszką
Sosy i dipy

Sos czosnkowy – najlepszy przepis

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 2 minuty | Czas gotowania/pieczenia : minuta | Porcje : 1 średnia miseczka

Sos czosnkowy to jeden z najbardziej lubianych sosów. Idealnie pasuje zarówno do dań mięsnych, do pizzy oraz jako dodatek do imprezowych przekąsek. Bardzo często dodawany jest również do sałatek, by wzbogacić ich smak.

Sos czosnkowy – Składniki:

  • 3 czubate łyżki majonezu dobrej jakości
  • 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego gęstego
  • 2-3 ząbki czosnku (ilość dostosować do swoich gustów smakowych, pamiętając, że po czasie sos się przegryzie i czosnek będzie bardziej wyczuwalny)
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • sól i pieprz do smaku

sos czosnkowy

Sos czosnkowy – Wykonanie:

  1. Do miseczki wrzucić 3 czubate łyżki majonezu i wymieszać z 3 czubatymi łyżkami śmietany lub jogurtu naturalnego gęstego lub z 3 czubatymi łyżkami jogurtu typu greckiego (wedle uznania można zrobić sos czosnkowy fit – czyli sos czosnkowy bez majonezu, a z samego jogurtu naturalnego). Dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę (lub drobno posiekać nożem). Ewentualnie można użyć czosnku granulowanego.
  3. Z cytryny wycisnąć 1 łyżkę soku.  Dodać powyższe składniki do sosu, wymieszać.
  4. Kolejno dodać do sosu zioła prowansalskie, zioła do sałatek lub świeżo posiekany koperek. Może to być 1 łyżeczka lub dwie – wedle preferencji smakowych. Można również wzbogacić ten sos o inne swoje ulubione zioła.
  5. Na koniec doprawić sos świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, by smaki nieco się przegryzły. Domowy sos czosnkowy gotowy! Prawda, że to proste i smaczne? :)

Sos czosnkowy

Wyobrażacie sobie domową imprezę bez sosu czosnkowego? My nie! :) Sos ten jest zawsze obowiązkowo w naszym imprezowym menu. Wszyscy nasi znajomi, a także rodzina, go uwielbiają. Wykorzystujemy go jako dodatek do przekąsek z ciasta francuskiego, przekąsek z tortilli, a nawet jako dip do chipsów. Świetnie się sprawdza również jako sos czosnkowy do pizzy, a ja bardzo często, zamiast ketchupu używam go także jako sosu do frytek. Nasz domowy sos czosnkowy powstaje na bazie majonezu i jogurtu naturalnego, dzięki czemu jest nieco mniej kaloryczny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć samego majonezu lub zamiast jogurtu naturalnego dać do niego gęstą kwaśną śmietanę 18%, która również fajnie podkreśla smak sosu czosnkowego. Jeśli chcecie zrobić fit sos czosnkowy, to zamiast majonezu wystarczy użyć tylko i wyłącznie jogurt naturalny.

Powyżej znajdziecie przepis na pyszny sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu, z dodatkiem ziół. Oczywiście wedle uznania możecie do tego sosu wykorzystać sam majonez, ale dzięki dodaniu do niego jogurtu naturalnego, ma on nieco lżejszą formę. Sok z cytryny nie jest konieczny, ale warto go dodać dla przełamania smaku. Czasami, dla odmiany, zamiast mieszanki ziół dodaję do sosu świeżo posiekany koperek – co stanowi równie pyszne połączenie, a do dań z grilla, zwłaszcza grillowanej karkówki – pasuje idealnie :) Ilość ząbków czosnku w tym sosie należy dostosować do swoich upodobań smakowych. Przy tym należy pamiętać, że z czasem sos się przegryzie i czosnek będzie bardziej wyczuwalny. My z reguły dajemy 2 ząbki czosnku, ale jeśli wolicie, by sos był bardziej intensywny w smaku to spokojnie możecie dać 3 ząbki czosnku. Wedle uznania czosnek świeży można zastąpić czosnkiem granulowanym.

Do czego wykorzystasz ten sos w najbliższym czasie? :) A może będzie to sos czosnkowy do pizzy? :) Jeśli tak, to polecam również przepis na najlepszą pizzę jak z pizzerii oraz przepis na szybką pizzę w 15 minut, która nie musi wyrastać, a smakuje idealnie: Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania!

Polecam również wypróbować: Sos tysiąca wysp , który tuż obok sosu czosnkowego należy do grona naszych ulubionych sosów do przekąsek :)

A jeśli szukacie szybkich dań na przyjęcia, to polecam zajrzeć tutaj: przekąski na imprezę oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra, urodziny i inne imprezy

4.9 / 5 ( 378 głosów )

28 thoughts on “Sos czosnkowy – najlepszy przepis”

  1. Zrobiłem sos pod patronatem tego tu wyżej ;) Modyfikacja polegała na wielkości składników.
    Zrobiłem tak:
    – jedna duża (400 g) Śmietana 18 %
    – jeden duży (400 g) Jogurt naturalny
    – Majonez 400 g
    – 3 duże ząbki czosnku + łyżeczka czosnku granulowanego + łyżka czosnku niedźwiedziego
    – pół pęczka koperku
    – łyżka oliwy z oliwek
    – 2 łyżki soku z cytryny
    – łyżeczka maggi
    – pół łyżeczki soli
    – łyżeczka pieprzu
    Wszystko dokładnie ze sobą wymieszałem i wstawiłem w pojemniku do lodówki. Teraz poczekam kilka godzin i sos będzie przepyszny, bo już po próbie bez czekania na przegryzienie się smakuje wybornie :)

  2. Ja do tego sosu dodaję wiecej czosnku, utarty na drobnej tarce serek żółty i biały oraz 1-2 łyżeczki musztardy i podaję do wędlin, ryb,galaretek z ryb lub z mięsa ogólnie do zimnych przekąsek i cieszy sie dużym powodzeniem.

  3. A ja dodaję troszeczkę przyprawy w płynie do zup Knorra-Delikat w płynie zamiast soli.Nie ma lepszego

  4. W składnikach napisane jest: “3 łyżeczki majonezu”, a w wykonaniu: “3 łyżki”. To jak? To spora różnica.

    1. Poprawione. Miały być łyżki :) Oczywiście proporcje majonezu do jogurtu można modyfikować w zależności od preferencji smakowych ;)

  5. Ja do swojego sosu dodaję jeszcze czosnek granulowany A zamiast ziół przyprawę do sałatek. Sos jest pyszny,nie tylko ja tak uważam. Moja 5 letnia córcia też się nim zajada. Z nugettsami pycha.

  6. Ja dodaje trochę przyprawy typu vegeta ale tej bez konserwantów z ” natur “. Koper oczywiście też zawsze :)

  7. Robie dokladnie taki sam.ale Dodaje duzo kopru drobno posiekanego nawet z torebki suszonego jesli oczywiście nie mam swiezego

  8. najlepszy sos, ale polecam jeszcze dodac lyzeczke musztardy dla podkrecenia smaku ;) zawsze wszyscy sie zachwycaja moim sosem czosnkowym

  9. Proponuje dodac do susu szczypte cukru lub odrobine miodu podkresli to i zrownowazy jego smak.Robie ten sos od 10 lat jest pyszny.Pozostale skladniki te same z wyjatkiem jogurtu ,czesto zstepuje go smietana.Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.