Najlepszy sos czosnkowy w misce udekorowany pietruszką

Sos czosnkowy – najlepszy przepis


Sos czosnkowy to jeden z najbardziej lubianych sosów. Idealnie pasuje zarówno do dań mięsnych, do pizzy oraz jako dodatek do imprezowych przekąsek. Bardzo często dodawany jest również do sałatek, by wzbogacić ich smak.

Sos czosnkowy

Wyobrażacie sobie domową imprezę bez sosu czosnkowego? My nie! :) Sos ten jest zawsze obowiązkowo w naszym imprezowym menu. Wszyscy nasi znajomi, a także rodzina, go uwielbiają. Wykorzystujemy go jako dodatek do przekąsek z ciasta francuskiego, przekąsek z tortilli, a nawet jako dip do chipsów. Świetnie się sprawdza również jako sos czosnkowy do pizzy, a ja bardzo często, zamiast ketchupu używam go także jako sosu do frytek. Nasz domowy sos czosnkowy powstaje na bazie majonezu i jogurtu naturalnego, dzięki czemu jest nieco mniej kaloryczny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć samego majonezu lub zamiast jogurtu naturalnego dać do niego gęstą kwaśną śmietanę 18%, która również fajnie podkreśla smak sosu czosnkowego. Jeśli chcecie zrobić fit sos czosnkowy, to zamiast majonezu wystarczy użyć tylko i wyłącznie jogurt naturalny.

Poniżej znajdziecie przepis na pyszny sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu, z dodatkiem ziół. Oczywiście wedle uznania możecie do tego sosu wykorzystać sam majonez, ale dzięki dodaniu do niego jogurtu naturalnego, ma on nieco lżejszą formę. Sok z cytryny nie jest konieczny, ale warto go dodać dla przełamania smaku. Czasami, dla odmiany, zamiast mieszanki ziół dodaję do sosu świeżo posiekany koperek – co stanowi równie pyszne połączenie, a do dań z grilla, zwłaszcza grillowanej karkówki – pasuje idealnie :) Ilość ząbków czosnku w tym sosie należy dostosować do swoich upodobań smakowych. Przy tym należy pamiętać, że z czasem sos się przegryzie i czosnek będzie bardziej wyczuwalny. My z reguły dajemy 2 ząbki czosnku, ale jeśli wolicie, by sos był bardziej intensywny w smaku to spokojnie możecie dać 3 ząbki czosnku. Wedle uznania czosnek świeży można zastąpić czosnkiem granulowanym.

Tak więc… jak zrobić sos czosnkowy idealny? Sprawdź poniżej! :)

Sos czosnkowy – Składniki:

  • 3 czubate łyżki majonezu dobrej jakości
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 2-3 ząbki czosnku (ilość dostosować do swoich gustów smakowych, pamiętając, że po czasie sos się przegryzie i czosnek będzie bardziej wyczuwalny)
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • sól i pieprz do smaku

sos czosnkowy

Sos czosnkowy – Wykonanie:

  1. Do miseczki wrzucić 3 czubate łyżki majonezu i wymieszać z 3 czubatymi łyżkami jogurtu naturalnego gęstego lub z 3 czubatymi łyżkami jogurtu typu greckiego (wedle uznania można zrobić sos czosnkowy fit – czyli sos czosnkowy bez majonezu, a z samego jogurtu naturalnego). Dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę (lub drobno posiekać nożem). Ewentualnie można użyć czosnku granulowanego.
  3. Z cytryny wycisnąć 1 łyżkę soku.  Dodać powyższe składniki do sosu, wymieszać.
  4. Kolejno dodać do sosu zioła prowansalskie, zioła do sałatek lub świeżo posiekany koperek. Może to być 1 łyżeczka lub dwie – wedle preferencji smakowych. Można również wzbogacić ten sos o inne swoje ulubione zioła.
  5. Na koniec doprawić sos świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, by smaki nieco się przegryzły. Domowy sos czosnkowy gotowy! Prawda, że to proste i smaczne? :)

Do czego wykorzystasz ten sos w najbliższym czasie? :) A może będzie to sos czosnkowy do pizzy? :) Jeśli tak, to polecam również przepis na najlepszą pizzę jak z pizzerii oraz przepis na szybką pizzę w 15 minut, która nie musi wyrastać, a smakuje idealnie: Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania!

Polecam również wypróbować: Sos tysiąca wysp , który tuż obok sosu czosnkowego należy do grona naszych ulubionych sosów do przekąsek :)

A jeśli szukacie szybkich dań na przyjęcia, to polecam zajrzeć tutaj: przekąski na imprezę oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra, urodziny i inne imprezy

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

26 odpowiedzi na “Sos czosnkowy – najlepszy przepis

  1. Anonim :

    Ja do tego sosu dodaję wiecej czosnku, utarty na drobnej tarce serek żółty i biały oraz 1-2 łyżeczki musztardy i podaję do wędlin, ryb,galaretek z ryb lub z mięsa ogólnie do zimnych przekąsek i cieszy sie dużym powodzeniem.

  2. Anonim :

    W składnikach napisane jest: “3 łyżeczki majonezu”, a w wykonaniu: “3 łyżki”. To jak? To spora różnica.

  3. Anonim :

    Ja do swojego sosu dodaję jeszcze czosnek granulowany A zamiast ziół przyprawę do sałatek. Sos jest pyszny,nie tylko ja tak uważam. Moja 5 letnia córcia też się nim zajada. Z nugettsami pycha.

  4. ola :

    Proponuje dodac do susu szczypte cukru lub odrobine miodu podkresli to i zrownowazy jego smak.Robie ten sos od 10 lat jest pyszny.Pozostale skladniki te same z wyjatkiem jogurtu ,czesto zstepuje go smietana.Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.