sos do pizzy

Sos do pizzy


Sos do pizzy robię w dwóch wersjach, w zależności co akurat mam w domu pod ręką. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na sos na pizzę, to gorąco zachęcam do przetestowania moich poniższych przepisów, bo naprawdę warto!

Sos do pizzy

Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy? Można go zrobić na 2 sposoby – oba pyszne. W zależności, co mam akurat pod ręką, taki sos tworzę. Z reguły jednak jako bazę do posmarowania blatów używam sos do pizzy z koncentratu – jest on bardziej gęsty i szybszy w wykonaniu, a także bardziej intensywny w smaku. Aczkolwiek sos z pomidorów w puszce jest również smaczny, zwłaszcza, gdy pomidory podsmaży się na maśle. Jednak ma on nieco mniej intensywną czerwoną barwę i lepiej się sprawdza jako sos do polania wierzchu pizzy.

Sos pomidorowy w 2 wersjach:

Sos do pizzy z koncentratu:

Składniki:

  • 3 lekko czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii

sos do pizzy z koncentratu

Przepis na sos do pizzy z koncentratu pomidorowego:

  1. Do kubka lub miseczki przełożyć 3 lekko czubate łyżki koncentratu pomidorowego – koniecznie dobrej jakości, najlepiej koncentrat 30 % bez zbędnych dodatków w postaci ulepszaczy smaku.
  2. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Dodać do koncentratu. Następnie wlać tam 50 ml wody, 1 łyżkę oliwy (lub oleju) oraz suszoną bazylię, oregano oraz cukier. Zamiast suszonych ziół można oczywiście użyć świeżych. Całość dokładnie wymieszać, by powstał jednolity sos. Smacznego!

sos do pizzy przepis

Sos do pizzy z pomidorów z puszki:

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych – 400 g
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pół łyżeczki cukru do smaku
  • szczypta soli do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

smażone pomidory na maśle

Przepis na sos do pizzy z pomidorów z puszki:

  1. Na patelni, na małym ogniu roztopić masło, wrzucić drobno posiekany (lub starty na tarce bądź przeciśnięty przez praskę) czosnek i smażyć przez około 30 sekund. Następnie wrzucić na patelnię pomidory z puszki wraz z zalewą, dodać bazylię, oregano oraz cukier. Smażyć całość na średnim płomieniu, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut (lub dłużej w zależności od mocy palnika – ale sos powinien po tym czasie być dość gęsty). Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić z ognia i ostudzić.
  2. Następnie zawartość patelni przerzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę.
  3. Jeśli sos na pizze ma zbyt rzadką konsystencję, to przerzucić go do garnuszka i gotować jeszcze przez kilka minut do odparowania i odpowiedniego zgęstnienia.

Oba powyższe sosy są pyszne i aromatyczne, aczkolwiek ten z koncentratu jest nieco mocniejszy w smaku. Polecam wypróbować je oba i wybrać ten, który będzie Wam najbardziej odpowiadał :)

Część z Was może się zastanawiać po co tutaj cukier – mianowicie moja Babcia do wszelkich dań z pomidorami zawsze dorzucała szczyptę cukru, gdyż on nieco podkręca smak pomidorów. Ja również tak robię.

Wracając jednak do tych sosików, to zdarza się mi czasami, że robię jednocześnie oba te sosy – ten z koncentratu wykorzystuję do posmarowania dwóch blatów ciasta o średnicy 30 cm, zaś ten sos z pomidorów z puszki wykorzystuję do polania wierzchu pizzy. Czasami jednak wierzch pizzy polewamy innym sosem, dlatego polecam wypróbować także sos czosnkowy do pizzy.

sos do pizzy

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Sos do pizzy

  1. motylek :

    Robie podobnie, tylko pomidory z puszki wlewam na posmazona wczesniej cebulke a rezte robie jak w przepisie! Sos jest znjakomity! Pozdrawiam! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.