sos gorgonzola przepis

Sos gorgonzola


Sos gorgonzola – o intensywnym, serowym smaku, to jeden z naszym ulubionych dodatków do makaronu, ryżu, dań mięsnych oraz ryb. Ten sos z sera pleśniowego pasuje praktycznie do wszystkiego :) Więc jeśli lubicie sery pleśniowe, to gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu na sos gorgonzola.


Sos gorgonzola

Jesteśmy wielkimi fanami serów pleśniowych, więc w naszej lodówce pojawiają się dość często. Co jakiś czas staramy się stworzyć nowe potrawy z ich dodatkiem, chociaż ostatnio wszystko się kręci właśnie wokół sosu na bazie sera gorgonzola. Czy to filety z piersi kurczaka, czy też łosoś w sosie gorgonzola – zawsze danie wychodzi pysznie! Zaletą tego sosu jest również to, że jest super dodatkiem np. do zwykłego makaronu spaghetti. Wystarczy wtedy dodać do tak proste dania kilka ulubionych dodatków, np. kilka pomidorków koktajlowych, by stworzyć pyszny, szybki i bezmięsny obiad. Świetnie komponuje się również z wszelkiego rodzaju kaszami, a mój Mąż najbardziej lubi połączenie sosu gorgonzola z kaszą bulgur.

Jeśli chcecie by sos z sera gorgonzola miał mniej intensywny serowy posmak (chociaż nam ten intensywny smak odpowiada bardzo!), to możecie dać mniej sera do sosu, bądź dodać do niego nieco bulionu (w ostateczności wody), by nieco złagodzić smak.

Sos gorgonzola – Składniki:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 150 g sera Gorgonzola dolce
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki do oprószenia sosu (u mnie 3-4 gałązki)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

czosnek

natka pietruszki

Przepis na sos gorgonzola:

  1. Czosnek obrać, a następnie przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać (można również go zetrzeć na tarce o małych oczkach).
  2. Ser gorgonzola pozbawić niejadalnej skórki (chyba, że jej nie ma, ale taką informację powinniście mieć na etykiecie opakowania sera gorgonzola). Kolejno pokroić ser w kosteczkę lub zetrzeć na tarce.
  3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić czosnek i cały czas mieszając smażyć przez ok. 30 sekund. Następnie wlać na patelnię śmietankę kremówkę i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pokrojony ser gorgonzola i mieszać do czasu aż się dokładnie rozpuści. Gotować sos gorgonzola (co jakiś czas mieszając) przez około  5-6 minut na ciut większym niż minimalny płomień (lub dłużej aż sos odpowiednio zgęstnieje).
  4. Natkę pietruszki pozbawić twardych łodyżek, a listki posiekać na mniejsze kawałki.
  5. Z patelni ściągnąć sos, posypać natką pietruszki i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Sos gorgonzola polecamy jako dodatek do makaronów, ryżu, kasz oraz ryb i wszelkiego rodzaju mięs.


sos z sera gorgonzola

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.