Sos holenderski z żółtkami jajka i świeżą miętą

Sos holenderski z miętą


Mała odmiana tradycyjnego sosu holenderskiego .

Składniki

  • Masło pół kostki
  • Jajko 3 żółtka
  • Sok z cytryny z 1/2 cytryny
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Ocet winny
  • Świeża mięta kilka listków

Sos holenderski z żółtkami jajka

Wykonanie:

  1. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić na chwilę.
  2. W garnku zagotować wodę.
  3. Do metalowej (lub innej, odpornej na gorąco) miski wbić 3 żółtka, dodać 1,5 łyżeczki octu winnego, 1 łyżkę gorącej wody.
  4. Żółtka ubijać przez chwilę za pomocą trzepaczki.
  5. Następnie miskę umieścić w garnku z ciepłą wodą i mieszać sos w kąpieli wodnej.
  6. Sos należy dość długo mieszać, by jego konsystencja była nieco gęsta. Następnie ściągnąć miseczkę z kąpieli wodnej, dodawać stopniowo rozpuszczone masło, cały czas mieszając trzepaczką.
  7. Liście mięty posiekać, wrzucić do sosu.
  8. Dodać sok z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  9. Sos idealnie smakuje z potrawami z jajek, czy szparagów. Porady na tema szparagów oraz przepisy z ich udziałem znajdziecie na stronie: Szparagi – przepisy. Jak obierać, gotować?

Sos holenderski z miętą

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Sos holenderski z miętą

  1. lutka40 :

    Sos holenderski bardzo lubię ,miętę toleruję tylko w herbacie .Ostatnio wiele mnie zaskakuje( kulinarnie ) ,więc myślę ,że z chęcią spróbuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.