Delikatny i pyszny sos holenderski w białej miseczce

Sos holenderski


Sos holenderski z żółtek, masła i soku z cytryny jest idealnym dodatkiem do szparagów , jajek, czy też dań rybnych.

Składniki

  • Masło pół kostki
  • Jajko 3 żółtka
  • Sok z cytryny z 1/2 cytryny
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Ocet winny
  1. 200 g masła rozpuścić w rondelku, odstawić.
  2. W garnku zagotować wodę.
  3. Do metalowej miski wbić 3 żółtka, dodać 1,5 łyżeczki octu winnego, 1 łyżkę gorącej wody (jeśli sos przygotowujemy do szparagów, to możemy użyć tej wody, w której gotowały się uprzednio szparagi).
  4. Żółtka ubijać przez chwilę za pomocą trzepaczki.
  5. Następnie miskę umieścić w garnku z ciepłą wodą i mieszać sos w kąpieli wodnej.
  6. Sos należy dość długo mieszać, by jego konsystencja była nieco gęsta. Następnie ściągnąć miseczkę z kąpieli wodnej, dodawać stopniowo rozpuszczone masło, cały czas mieszając zawartość trzepaczką. Dodać sok z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

Biała miseczka z sosem holenderskim

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Sos holenderski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.