sos koperkowy
Sosy i dipy

Sos koperkowy

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 3 minuty | Czas gotowania/pieczenia : 6 minut | Porcje : 4 porcje

Sos koperkowy – powiem skromnie – jest idealny! :) Jeśli dotąd sos śmietanowo-koperkowy nie był Waszą mocną stroną i ratowaliście się czasami gotowcami z paczki, to od dziś przestaniecie ;) Jak tylko skorzystacie z tego przepisu, to już z innego nie będziecie korzystać! Ten pyszny sos koperkowy na stałe zagości w Waszej kuchni! Gorąco polecam!


Sos koperkowy

Nie wiem, czy wiecie, zwłaszcza osoby początkujące w kuchni, ale sos śmietanowo-koperkowy to jeden z najprostszych sposób, którego dodatek do dania sprawia, że zyskuje ono na wyjątkowym smaku. Np. w moim domu uwielbiamy łososia w sosie koperkowym, czy też morszczuka zapiekanego w sosie koperkowym. Moja dwuletnia córka wręcz uwielbia te wcześniej wymienione potrawy do tego stopnia, że jak zje swoją porcję, to jeszcze wyjada mojemu Mężowi z talerza ;)

Ale żeby nie było – aromatyczny sos koperkowy to nie tylko super dodatek do dań rybnych, ale także świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięs – i idąc tym tropem pyszne są np. pulpety w sosie koperkowym, czy też gotowane warzywa, takie jak szparagi i brokuły oblane tymże sosem. Już nie mówiąc o młodych ziemniaczkach polanych sosem koperkowym – nooo prawdziwe niebo w gębie!

sos koperkowy przepis

Sos koperkowy – Składniki:

  • 1 pęczek koperku – ok. 15 g (lub odrobinę więcej jeśli Wasz koperek jest mało aromatyczny)
  • 250 ml buliony warzywnego lub drobiowego (u mnie przecedzony rosół) – ewentualnie może być 1 szklanka wody, ale wtedy trzeba liczyć się z tym, że sos koperkowy będzie mniej aromatyczny i będzie trzeba go bardziej doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
  • 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie do smaku)
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

PS. Sos koperkowy można zrobić także na samej śmietance i bez zagęszczania go mąką. Jest to wersja idealna dla tych, którzy akurat nie mrożą resztek z rosołu (a polecam! bo wtedy mamy fajną bazę do zup i sosów na inne dni tygodnia). Taki sos na śmietance bez mąki, należy tak długo gotować, aż nadmiar wody odparuje, a sos odpowiednio zgęstnieje.

koperek koperek smietanka

przepis na sos z koperku

Przepis na sos koperkowy:

  1. Koperek drobno posiekać.
  2. Śmietankę kremówkę wlać do kubeczka, dodać 2 czubate łyżeczki mąki pszennej   oraz czosnek suszony i całość dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
  3. Na średniej wielkości patelni rozgrzać 250 ml bulionu (lub ewentualnie wody, ale wtedy trzeba mocniej doprawić sos na koniec, wiec zdecydowanie polecam jednak używać bulionu). Ja do sosu koperkowego jako bazę wykorzystuję bulion drobiowy, czyli odcedzony rosół (od warzyw, mięsa i przypraw).
  4. Do podgrzanego bulionu dodać czubatą łyżeczkę masła i wymieszać. Kolejno na małym płomieniu dalej podgrzewać bulion, jednocześnie dodając do niego śmietankę rozrobioną z mąką i cały czas energicznie mieszać, by nie było grudek. Po minucie dodać posiekany drobno koperek i dusić jeszcze sos przez ok. 5 minut (do czas aż odpowiednio zgęstnieje – do pożądanej przez nas konsystencji).
  5. Na koniec doprawić sos koperkowy do smaku solą, świeże mielonym pieprzem i ewentualnie świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. 
  6. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty to można go ewentualnie rozcieńczyć wodą. Podawać jako dodatek do ulubionych dań, np. pieczonych lub smażonych ryb, dań mięsnych oraz warzyw gotowanych na parze. Smacznego!


sos śmietanowo koperkowy

4.7 / 5 ( 171 głosów )

4 thoughts on “Sos koperkowy”

  1. Właśnie przygotowałam sos i podałam z wołowiną. Mąż bardzo zadowolony. Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here