Sos koperkowy – powiem skromnie – jest idealny! :) Jeśli dotąd sos śmietanowo-koperkowy nie był Waszą mocną stroną i ratowaliście się czasami gotowcami z paczki, to od dziś przestaniecie ;) Jak tylko skorzystacie z tego przepisu, to już z innego nie będziecie korzystać! Ten pyszny sos koperkowy na stałe zagości w Waszej kuchni! Gorąco polecam!
Sos koperkowy
Nie wiem, czy wiecie, zwłaszcza osoby początkujące w kuchni, ale sos śmietanowo-koperkowy to jeden z najprostszych sposób, którego dodatek do dania sprawia, że zyskuje ono na wyjątkowym smaku. Np. w moim domu uwielbiamy łososia w sosie koperkowym, czy też morszczuka zapiekanego w sosie koperkowym. Moja dwuletnia córka wręcz uwielbia te wcześniej wymienione potrawy do tego stopnia, że jak zje swoją porcję, to jeszcze wyjada mojemu Mężowi z talerza ;)
Ale żeby nie było – aromatyczny sos koperkowy to nie tylko super dodatek do dań rybnych, ale także świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięs – i idąc tym tropem pyszne są np. pulpety w sosie koperkowym, czy też gotowane warzywa, takie jak szparagi i brokuły oblane tymże sosem. Już nie mówiąc o młodych ziemniaczkach polanych sosem koperkowym – nooo prawdziwe niebo w gębie!
Sos koperkowy – Składniki:
- 1 pęczek koperku – ok. 15 g (lub odrobinę więcej jeśli Wasz koperek jest mało aromatyczny)
- 250 ml buliony warzywnego lub drobiowego (u mnie przecedzony rosół) – ewentualnie może być 1 szklanka wody, ale wtedy trzeba liczyć się z tym, że sos koperkowy będzie mniej aromatyczny i będzie trzeba go bardziej doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny
- 150 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
- 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka masła
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie do smaku)
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
PS. Sos koperkowy można zrobić także na samej śmietance i bez zagęszczania go mąką. Jest to wersja idealna dla tych, którzy akurat nie mrożą resztek z rosołu (a polecam! bo wtedy mamy fajną bazę do zup i sosów na inne dni tygodnia). Taki sos na śmietance bez mąki, należy tak długo gotować, aż nadmiar wody odparuje, a sos odpowiednio zgęstnieje.
Przepis na sos koperkowy:
- Koperek drobno posiekać.
- Śmietankę kremówkę wlać do kubeczka, dodać 2 czubate łyżeczki mąki pszennej oraz czosnek suszony i całość dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
- Na średniej wielkości patelni rozgrzać 250 ml bulionu (lub ewentualnie wody, ale wtedy trzeba mocniej doprawić sos na koniec, wiec zdecydowanie polecam jednak używać bulionu). Ja do sosu koperkowego jako bazę wykorzystuję bulion drobiowy, czyli odcedzony rosół (od warzyw, mięsa i przypraw).
- Do podgrzanego bulionu dodać czubatą łyżeczkę masła i wymieszać. Kolejno na małym płomieniu dalej podgrzewać bulion, jednocześnie dodając do niego śmietankę rozrobioną z mąką i cały czas energicznie mieszać, by nie było grudek. Po minucie dodać posiekany drobno koperek i dusić jeszcze sos przez ok. 5 minut (do czas aż odpowiednio zgęstnieje – do pożądanej przez nas konsystencji).
- Na koniec doprawić sos koperkowy do smaku solą, świeże mielonym pieprzem i ewentualnie świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
- Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty to można go ewentualnie rozcieńczyć wodą. Podawać jako dodatek do ulubionych dań, np. pieczonych lub smażonych ryb, dań mięsnych oraz warzyw gotowanych na parze. Smacznego!
Jestem z tej grupy ludzi, którzy nie mają problemu w kuchni z… przypaleniem wody! :D Jednak ten przepis jest rewelacyjny!! Obawiam się tylko, że teraz będę musiał go robić częściej ;D POLECAM!!! Naprawdę pyszny!
Właśnie przygotowałam sos i podałam z wołowiną. Mąż bardzo zadowolony. Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam ;)
Przepis idealny.Sosik wyszedł pyszniutki.Mniam,mniam:)
Witam sosik wspaniały.Pozdrawiam,
Właśnie zrobiłem. Genialny