Sos ranczerski (farmerski)

Sos ranczerski czyli ranch dressing zwany tez sosem farmerskim jest w USA jednym z najpopularniejszych sosów. Amerykanie stosują go prawie do wszystkiego. Sos farmerski to świetny dodatek do frytek, nachosów, pizzy, a także wszelkiego rodzaju mięs. Równie dobrze komponuje się z surówkami i sałatkami. Z podanych niżej składników wychodzi 200 ml dipu.

Sos ranczerski uwielbiamy tak bardzo jak sos czosnkowy, a może nawet bardziej? :) Nie powinien być on przechowywany w lodówce dłużej niż 24 godziny, ale spokojnie! Jest tak pyszny, że znika w mgnieniu oka.

Sprawdź również przepis na: domowy sos tysiąca wysp.

Sos ranczerski – Składniki:

  • 6 łyżek maślanki – 1/4 szklanki*
  • 2 czubate łyżki majonezu – 80g
  • 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% (lub gęstego jogurtu naturalnego) – ok. 70g
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego z białego wina)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

*szklanka o pojemności 250ml

sos farmerski

sos ranczerski

Przepis na sos ranczerski:

  1. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę (lub zetrzeć na tarce o małych oczkach).
  2. Szczypiorek, koperek i natkę pietruszki drobno posiekać.
  3. Maślankę wymieszać z majonezem, śmietaną i sokiem z cytryny. Dodać czosnek, szczypiorek, koperek i natkę pietruszki, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Smacznego!

sos ranczerski

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.