Sos ranczerski czyli ranch dressing zwany tez sosem farmerskim jest w USA jednym z najpopularniejszych sosów. Amerykanie stosują go prawie do wszystkiego. Sos farmerski to świetny dodatek do frytek, nachosów, pizzy, a także wszelkiego rodzaju mięs. Równie dobrze komponuje się z surówkami i sałatkami. Z podanych niżej składników wychodzi 200 ml dipu.
Sos ranczerski uwielbiamy tak bardzo jak sos czosnkowy, a może nawet bardziej? :) Nie powinien być on przechowywany w lodówce dłużej niż 24 godziny, ale spokojnie! Jest tak pyszny, że znika w mgnieniu oka.
Sprawdź również przepis na: domowy sos tysiąca wysp.
Sos ranczerski – Składniki:
- 6 łyżek maślanki – 1/4 szklanki*
- 2 czubate łyżki majonezu – 80g
- 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% (lub gęstego jogurtu naturalnego) – ok. 70g
- 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego z białego wina)
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
*szklanka o pojemności 250ml
Przepis na sos ranczerski:
- Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę (lub zetrzeć na tarce o małych oczkach).
- Szczypiorek, koperek i natkę pietruszki drobno posiekać.
- Maślankę wymieszać z majonezem, śmietaną i sokiem z cytryny. Dodać czosnek, szczypiorek, koperek i natkę pietruszki, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Smacznego!