Sos serowy z sera pleśniowego i serków topionych – uwielbiam! <3
Sos serowy z sera pleśniowego i serków topionych – Składniki:
- Ser pleśniowy 1 opakowanie (100 gramów)
- Ser topiony 300g
- Bulion warzywny lub drobiowy (np. odcedzony rosół) 300ml, dobrze doprawiony
- Śmietana kremówka 200ml
- Natka pietruszki 3 gałązki
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku

Sos serowy z sera pleśniowego i serków topionych – Wykonanie:
- W garnku podgrzać 300ml bulionu.
- Następnie wlać śmietanę, wymieszać. Zagotować.
- Serki topione pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu. Mieszać co jakiś czas.
- Gdy serki się już roztopią, a sos zacznie gęstnieć dodać pokrojony na kawałki ser pleśniowy oraz posiekaną natkę pietruszki i jeszcze chwilę pogotować.
- Sos można ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli bulion nie był wcześniej dość dobrze doprawiony.

Wygląda apetycznie
fajny, będzie się nadawał do maczania w nim surowych warzywek? uwielbiamy serki pleśniowe:-)
Podczas gotowania robi się fajnie gęsty, więc spokojnie nada się jako dip do warzywek :)
wygląda idealnie:)
ooo od jakiegoś czasu czaję się na idealny przepis na sos serowy, i myślę że to może być to :D
Gorąco polecam :) Wcześniej robiłam zwykły sos serowy (http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/2013/04/sos-serowy.html) , ale ten z serkami topionymi i serem pleśniowym podbił dzisiaj moje serce i stał się moim ulubionym ;)
na pewno wypróbuję :)