Przepyszny serowy sos w misce

Sos serowy

Sos serowy ma różnorodne zastosowanie. Najbardziej uwielbiam go z makaronem lub jako dodatek do przeróżnych zapiekanek .

Polecam również wypróbować sos: Sos serowy z sera pleśniowego i serków topionych

Składniki

  • Śmietana 30% 250ml
  • Ser żółty 150g
  • Cebula 1 cebula
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  1. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zrumienić na patelni z odrobiną oliwy.
  3. Czosnek również pokroić w kostkę i dodać do cebuli pod koniec smażenia.
  4. Do garnuszka wlać śmietanę. Dodać ser i cebulę z czosnkiem.
  5. Podgrzewać, cały czas mieszając aż ser się rozpuści.Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Polecam również wypróbować sos: Sos serowy z sera pleśniowego i serków topionych

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 odpowiedzi na “Sos serowy

  1. Anonymous :

    A czy dałoby się zrobić tak, żeby zastąpić śmietankę mlekiem, zgęstnieje mi wtedy ten sos? A jeśli tak, to ile dać mleka? Taka nas z mężczyzną moim ochota naszła na kawałki kurczaka z sosem serowym na wieczór do filmu, a nie mam śmietanki i niestety w niedzielę po południu jej nie kupię. :(

    Pozdrawiam,
    Alicja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.