Przepyszny serowy sos w misce
Sosy i dipy

Sos serowy

Kuchnia : Polska

Sos serowy ma różnorodne zastosowanie. Najbardziej uwielbiam go z makaronem lub jako dodatek do przeróżnych zapiekanek .

Polecam również wypróbować sos: Sos serowy z sera pleśniowego i serków topionych

Składniki

  • Śmietana 30% 250ml
  • Ser żółty 150g
  • Cebula 1 cebula
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  1. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zrumienić na patelni z odrobiną oliwy.
  3. Czosnek również pokroić w kostkę i dodać do cebuli pod koniec smażenia.
  4. Do garnuszka wlać śmietanę. Dodać ser i cebulę z czosnkiem.
  5. Podgrzewać, cały czas mieszając aż ser się rozpuści.Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Polecam również wypróbować sos: Sos serowy z sera pleśniowego i serków topionych
Rate this post

11 thoughts on “Sos serowy”

  1. Hej;) kiedyś robiłam podobny sos, ale ser mi sie nie rozpuścił i zostaly grudki… jak zrobić, żeby był taki aksamitny?

  2. A czy dałoby się zrobić tak, żeby zastąpić śmietankę mlekiem, zgęstnieje mi wtedy ten sos? A jeśli tak, to ile dać mleka? Taka nas z mężczyzną moim ochota naszła na kawałki kurczaka z sosem serowym na wieczór do filmu, a nie mam śmietanki i niestety w niedzielę po południu jej nie kupię. :(

    Pozdrawiam,
    Alicja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.