sos tatarski

Sos tatarski


Sos tatarski – to popularny sos na zimno, na bazie majonezu z dodatkiem drobno posiekanych warzyw i ziół. Jest dość intensywny w smaku i głównie kojarzy mi się z Wielkanocą, aczkolwiek i na Święta Bożego narodzenia lubię sosie zjeść śledzika w sosie tatarskim :)


Sos tatarski – przepis domowy czy sos sklepowy?

Sos tatarski można oczywiście kupić już gotowy, w słoiczku, w prawie każdym sklepie, ale ja zdecydowanie wolę ten domowy przepis na sos tatarski, gdzie mogę dostosować ilość wszelkich dodatków pod swoje gusta smakowe :) Możecie dać więcej majonezu lub mniej śmietany (wtedy sos będzie nieco bardziej gęsty) więcej pieczarek lub więcej ziół – wszystko w zależności od Waszych upodobań smakowych.

Sos tatarski – z czym podawać?

Sos tatarski idealnie pasuje do jajek, wędlin, ryby smażonej w panierce (i np. Fishburgerów – o mniam!), a także jako dodatek do wcześniej wspomnianych śledzi.

Sos majonezowy znany na całym świecie!

Sos ten znany jest prawie na całym świecie, ale każdy kraj ma na niego swój tradycyjny przepis i tak np. we Francji dodaje się niego również ugotowane na twardo jajka (żółtko rozcierają z majonezem, a białka kroją w drobną kosteczkę). Anglicy zaś i Australijczycy serwują ten sos zaś jako dodatek do popularnego fish and chips, czyli ryby z frytkami.

sos tatarski składniki

składniki na sos tatarski

Składniki potrzebne do sosu tatarskiego:

  • 4 czubate łyżki majonezu (najlepiej o intensywnym smaku, nie słodki) – ok. 160 g
  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany kwaśnej 18% – ok. 120 g
  • 2 czubate łyżeczki  tartego chrzanu (dałam ze słoiczka)
  • 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 2 średnie ogórek konserwowe lub kiszone (wedle uznania – u mnie konserwowy) – ok. 120 g
  • 6 małych grzybków marynowanych (u mnie pieczarki) – ok. 40 g
  • pół małej czerwonej cebulki – ok. 20 g
  • 2 łyżeczki kaparów – ok. 10 g
  • pół małego pęczka koperku
  • 3 gałązki szczypiorku
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

sos tatarski do jajek

sos tatarski przepis

Przepis na sos tatarski – jak go zrobić krok po kroku?

  1. Kapary odsączyć z zalewy i drobno posiekać.
  2. Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Tak samo postąpić z marynowanymi grzybami (polecam marynowane pieczarki).
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  4. Szczypiorek i koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  5. Majonez wymieszać ze śmietaną, chrzanem musztardą. Dodać sok z cytryny oraz cukier, wymieszać. Następnie dodać wszystkie posiekane składniki oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszać. Wedle uznania możecie ilość poszczególnych składników pozmieniać pod Wasze kubki smakowe :) Dać więcej składników marynowanych lub odrobinę więcej cukru. Jeśli chcecie, by sos był bardzo gęsty – to dajcie więcej majonezu, a mniej śmietany.
  6. Przelać sos do miseczki, wierzch dowolnie ozdobić (np. drobno posiekanymi marynowanymi warzywami lub szczypiorkiem i koperkiem). Można go podawać np. jako sos do jajek, dodatek do wędliny lub smażonych ryb w panierce. Smacznego!

przepis na sos tatarski

jak zrobić sos tatarski

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Sos tatarski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.