Sos tzatziki (cacyki, tzadziki, dzadzyki) – element kuchni greckiej , podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawane oddzielnie jako dip. Również dobrze smakuje z zapieczonym pieczywem. Więcej przepisów na sosy i dipy znajdziesz tutaj: Sosy i dipy – przepisy
Zobacz również przepisy na inne sosy i dipy (klik)
Składniki
- Jogurt grecki 300g
- Ogórek gruntowy 1 średni lub ogórek wężowy
- Czosnek 1 ząbek
- Koperek
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Ocet winny 1 łyżeczka
- Sól do smaku
- Pieprz czarny do smaku, świeżo mielony
- Do miseczki wlać jogurt.
- Ogórek umyć, wyszorować, zostawiając kawałki skórki. Zetrzeć ogórek na tarce o średnich oczkach, odsączyć wodę. Dodać do jogurtu.
- Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do jogurtu i ogórka.
- Doprawić oliwą, octem winnym, solą i czarnym pieprzem świeżo zmielonym. Posypać koperkiem. Wymieszać.
- Podawać schłodzony.
- Zobacz również przepisy na inne sosy i dipy (klik)
Pycha! Na pewno sprawdzi się do wielu dań!
wygląda bardzo smacznie, mniam:)
Brzmi smacznie. Nigdy nie robiłam, koniecznie muszę to naprawić:)
To cieszę się, że trafiłam w Twój gust! :)
Tak samo jak Ty w mój! Kocham kuchnię śródziemnomorską! Przypomniałaś mi o wakacjach w Grecji. Mmmm. Ten smak, bajka!
dariawkuchni.
Uwielbiam, muszę też zrobić taki domowy ;)
Uwielbiam:-)
czytasz w moich myślach!!! :) chodzi za mną od tygodnia!