Sos tzatzikiSos tzatziki

Sos tzatziki


Sos tzatziki (cacyki, tzadziki, dzadzyki) – element kuchni greckiej , podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawane oddzielnie jako dip. Również dobrze smakuje z zapieczonym pieczywem. Więcej przepisów na sosy i dipy znajdziesz tutaj: Sosy i dipy – przepisy

Zobacz również przepisy na inne sosy i dipy (klik)

Składniki

  • Jogurt grecki 300g
  • Ogórek gruntowy 1 średni lub ogórek wężowy
  • Czosnek 1 ząbek
  • Koperek
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Ocet winny 1 łyżeczka
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku, świeżo mielony
  1. Do miseczki wlać jogurt.
  2. Ogórek umyć, wyszorować, zostawiając kawałki skórki. Zetrzeć ogórek na tarce o średnich oczkach, odsączyć wodę. Dodać do jogurtu.
  3. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do jogurtu i ogórka.
  4. Doprawić oliwą, octem winnym, solą i czarnym pieprzem świeżo zmielonym. Posypać koperkiem. Wymieszać.
  5. Podawać schłodzony.
  6. Zobacz również przepisy na inne sosy i dipy (klik)

Sos tzatziki

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Sos tzatziki

  1. *D :

    To cieszę się, że trafiłam w Twój gust! :)
    Tak samo jak Ty w mój! Kocham kuchnię śródziemnomorską! Przypomniałaś mi o wakacjach w Grecji. Mmmm. Ten smak, bajka!
    dariawkuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.