Sos winegret ( vinegrette )

Sos winegret ( vinegrette )


Winegret, vinaigrette (fr. vinaigre – ocet) jest to zimny sos do sałatek . Wykonywany jest głównie z oliwy, octu, pieprzu i soli. Istnieje jego wiele odmian, w których jako dodatkowy element występuje: musztarda, sok z cytryny lub limonki, drobno posiekana cebula lub różne przyprawy ziołowe. W zależności od rodzaju użytego octu sos winegret może mieć żółty lub bordowy kolor.

Składniki

  • Sos winegret z octem winnym:
  • Ocet winny 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Sól szczypta
  • Pieprz czarny świeżo zmielony
  • Sos winegret z sokiem z cytryny:
  • Cytryna 1 łyżka soku z cytryny
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Sól morska szczypta
  • Pieprz czarny świeżo zmielony
  • Sos winegret z musztardą i miodem:
  • Miód 1 łyżka
  • Ocet winny 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Sól morska szczypta
  • Pieprz czarny świeżo zmielony
  • Musztarda 1 łyżeczka
  1. Do miseczki wlać ocet winny, dodać przyprawy, a nastęonie oliwę z oliwek. Mieszać energicznie aż do połączenia składników.
  2. Ważne jest by podczas przygotowywania sosu zachować proporcje 1:3 (1 miarka octu i 3 miarki oliwy)
  3. Wiadomo, że ocet i oliwa standardowo nie łączą się i całkiem normalną sprawą jest to, że sos ten szybko ulega rozwarstwieniu (co z resztą widać na fotkach – zanim sięgnęłam po aparat sos już się rozwarstwił, dlatego przed samym podaniem najlepiej zmiksować go za pomocą blendera)

>

Czy wiesz,że…

Oliwa z oliwek, jak i inne tłuszcze wydobywają wartości odżywcze zawarte w warzywach. Umożliwiają absorpcję witamin A, D, E i K. Bez tłuszczów ich wchłanianie nie byłoby możliwe. Oliwa wydatnie wzmacnia również przyswajanie likopenu znajdującego się w pomidorach.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Sos winegret ( vinegrette )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.