Delikatny włoski sos do sałatek

Sos włoski do sałatek


Sos włoski idealnie pasuje do sałatek . Zamiast świeżych przypraw można użyć suszonych, chociaż wiadomo, że te pierwsze nadają lepszy smak i aromat.


Sos włoski do sałatek – Składniki:

  • Czosnek 1 ząbek
  • Oregano 2 gałązki
  • Bazylia 1 gałązka
  • Tymianek 2 gałązki
  • Natka pietruszki 2 gałązki
  • Sól i cukier pół łyżeczki
  • Pieprz do smaku
  • Ocet winny do smaku
  • Oliwa z oliwek pół szklanki
  • Woda 2 łyżki

Sos włoski do sałatek – Wykonanie:

  1. Zioła drobno posiekać. Ząbki czosnku posiekać lub zetrzeć na tarce (można też użyć suszonego czosnku).
  2. Do kubka wlać oliwę z oliwek. Dodać bazylię, tymianek, natkę, oregano, czosnek, sól, pieprz i cukier. Dodać ocet winny (najlepiej w proporcji : 3 porcje oliwy : 1 porcji octu winnego – ale jak kto woli, może użyć proporcji pod swój smak).
  3. Na koniec dodać 2 łyżeczki wody, wymieszać.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Sos włoski do sałatek

    • Słodka Babeczka :

      Kiedyś w zamierzchłych czasach też kupowałam, ale teraz jestem bardziej ekonomiczna ;) Mam swój ogródek na parapecie i wyprodukowanie sosu wychodzi mi o wiele taniej. Poza tym świeży sos jest o wiele lepszy ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.