Spaghetti bez mięsa w sosie śmietanowym, z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi

Spaghetti bez mięsa w sosie śmietanowym, z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi


Pyszne spaghetti z śmietankowym sosem ;-)

Nie zawiera mięsa (nie licząc bulionu ugotowanego na mięsie)

Składniki

  • Makaron spaghetti 400g
  • Pomidorki koktajlowe 500g
  • Ser mozzarella 1 opakowanie (w kulkach)
  • Cebula dymka 1 pęczek (3 średnie cebule)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Bulion 200ml
  • Śmietana kremówka 150g
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Bazylia świeża
  • Mąka do zagęszczenia sosu
Spaghetti bez mięsa w sosie śmietanowym, z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi

Spaghetti bez mięsa w sosie śmietanowym, z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi

Wykonanie:

  1. Dymki oczyścić i pokroić w krążki, a potem jeszcze na pół. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć cebulę przez minutę. Dolać bulion warzywny i śmietanę.
  2. Pomidorki koktajlowe umyć, a następnie dorzucić je na patelnię. Dodać sól i pieprz. Dusić pod przykryciem przez ok. 5 minut, aż pomidory będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. W razie potrzeby lekko zagęścić łyżeczką mąki rozrobionej w odrobinie wody.
  3. Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu we wrzącej, osolonej wodzie. Oberwać listki bazylii. Mozzarellę osączyć. Dodać wraz z bazylią do sosu i doprawić. Makaron odlać i osączyć na sicie. Wymieszać z sosem na talerzu.

Spaghetti bez mięsa w sosie śmietanowym, z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Spaghetti bez mięsa w sosie śmietanowym, z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.