Pyszne spaghetti z śmietankowym sosem ;-)
Nie zawiera mięsa (nie licząc bulionu ugotowanego na mięsie)
Składniki
- Makaron spaghetti 400g
- Pomidorki koktajlowe 500g
- Ser mozzarella 1 opakowanie (w kulkach)
- Cebula dymka 1 pęczek (3 średnie cebule)
- Oliwa z oliwek 2 łyżki
- Bulion 200ml
- Śmietana kremówka 150g
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Bazylia świeża
- Mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie:
- Dymki oczyścić i pokroić w krążki, a potem jeszcze na pół. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć cebulę przez minutę. Dolać bulion warzywny i śmietanę.
- Pomidorki koktajlowe umyć, a następnie dorzucić je na patelnię. Dodać sól i pieprz. Dusić pod przykryciem przez ok. 5 minut, aż pomidory będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. W razie potrzeby lekko zagęścić łyżeczką mąki rozrobionej w odrobinie wody.
- Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu we wrzącej, osolonej wodzie. Oberwać listki bazylii. Mozzarellę osączyć. Dodać wraz z bazylią do sosu i doprawić. Makaron odlać i osączyć na sicie. Wymieszać z sosem na talerzu.
super wegetariański pomysł w sumie dlaczego zawsze spaghetti musi być z mięsem:P)
zapraszam Cię na konkurs na moim blogu, w którym do wygrania dowolne buty ze sklepu! :)
Super blog!
Nominuję Twój blog do liebster blog.
Zapraszam do siebie.
Pozdrawiam Kasia
Pyszności :) Uwielbiam kremowe sosy.
Takiego spagetti nie robię , koniecznie musze spróbować:)
dawno nie jadłam spaghetti :) wygląda pysznie!