Spaghetti Bolognese - sos do spaghetti

Spaghetti Bolognese


Spaghetti Bolognese – to danie, które dość często gości na naszym stole. Przynajmniej raz w miesiącu! A o dziwo, przepis jak dotąd nie pojawił się jeszcze na blogu :) Tak więc nadrabiam zaległości i przedstawiam Wam poniżej przepis na Spaghetti Bolognese.


Bolognese to sos mięsny do spaghetti podawany na ciepło. Przyrządza się go z wielu rodzajów mięsa, tradycyjnie krojonych w drobną kosteczkę, chociaż w obecnych czasach najczęściej jest to mielone mięso wołowo-wieprzowe. Niektórzy dodatkowo dodają również boczek, więc jeśli chcecie to możecie go dodać dla podkreślenia smaku.

Poza tym w sosie bolońskim do spaghetti musi się znaleźć zestaw warzyw: koniecznie marchewka, pietruszka i seler. Również najczęściej jest on duszony na czerwonym winie, aczkolwiek wedle uznania możecie pominąć wino tak jak ja, ale też nic nie stoi na przeszkodzie, by zwykłą wodę podmienić na wino (lub np. bulion mięsny bądź warzywny).

Najważniejszym jednak sekretem udanego sosu do spaghetti jest jego długie gotowanie. Włosi czasami duszą sos do spaghetti nawet 4 godziny! Ja z reguły jednak ograniczam się do 1 godziny, chociaż jak bardzo Wam się spieszy to sos już super smakuje po ok. 30 minutach duszenia.

Sos boloński w Bolonii jest tradycyjnie podawany z tagliatelle lub jako sos do lasagne, Włosi uważają, że bolognese jest zbyt ciężkie i nie nadaje się do spaghetti, gdyż spływa z nitek makaronu, aczkolwiek poza granicami Włoch jest to jedna z najpopularniejszych wersji w jakiej podaje się właśnie sos boloński.
spaghetti bolognese z mięsem mielonym

Spaghetti Bolognese – Składniki

Spaghetti Bolognese – Składniki na sos do spaghetti:

  • 2 średnie cebule – ok. 240 g
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki – ok. 180 g
  • 1 średnia pietruszka – ok. 50 g
  • 2 łodygi selera naciowego – ok. 80 g
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 czubate łyżeczki suszonego oregano
  • 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 100-150 ml wody (wedle uznania można użyć czerwonego wina)

Spaghetti Bolognese – pozostałe składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • 300 g makaronu Spaghetti
  • tarty parmezan do posypania dania

sos boloński do spaghetti bolognese
spaghetti z sosem bolońskim

Przepis na spaghetti Bolognese:

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę.
  3. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Łodygi selera pokroić w drobną kosteczkę. Najlepiej żeby wszystkie warzywa nie miały kostki większej niż pół centymetra.
  5. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Kolejno dodać marchewkę, pietruszkę i łodygi selera. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), koncentrat pomidorowy oraz 100 ml wody. Dodać bazylię, oregano oraz cukier. Wymieszać.
  6. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 60 minut. W razie potrzeby w trakcie duszenia można dolać jeszcze 50 ml wody. Zamiast wody możecie użyć czerwonego wina lub bulionu (warzywnego bądź mięsnego). Na koniec duszenia doprawić sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Makaron spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. Przełożyć makaron na talerze, polać sosem i ozdobić świeżymi listkami bazylii. Opcjonalnie można też posypać spaghetti potartym parmezanem. Smacznego!


spaghetti po bolońsku
sos do spaghetti bolognese

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.