Spaghetti carbonara to jedno z moich ulubionych smaków z dzieciństwa… i wbrew pozorom nie – nie wychowałam się we Włoszech :) Taki makaron często robiła mi moja Babcia, która zapewne nawet nie wiedziała, że jest to oryginalna włoska carbonara ;) Dla nas to był po prostu makaron z jajkiem i boczkiem :) Oryginalna pasta alla carbonara złożona jest z makaronu (zwykle spaghetti) oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu oraz boczku i sera (tradycyjnie parmezanu lub pecorino)… więc w babcinym przepisie różnica była tylko taka, że takowego sera po prostu nie było, bo w owych czasach nawet go w sklepach nie widywałam ;) Poniżej macie jednak przepis w wersji ściśle oryginalnej :)
Pamiętajcie również, że prawdziwa włoska carbonara nie zawiera śmietanki, aczkolwiek niektórzy ją dodają, by sos był bardziej kremowy ;)
Spaghetti carbonara – Składniki:
- 150g makaronu spaghetti
- 100g boczku wędzonego (w oryginale z reguły jest guanciale lub boczek suszony – pancetta)
- odrobina oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) do smażenia
- 2 jajka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 30g sera typu Parmezan, Grana Padano lub Pecorino do sosu + 10g do ozdoby
- kilka gałązek natki pietruszki, bazylii lub innych ulubionych ziół – wedle uznania
Spaghetti carbonara – Wykonanie:
- Makaron spaghetti ugotować al dente (na pół twardo) w osolonej wodzie.
- Boczek pozbawić ewentualnie skóry, pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub na oleju rzepakowym. Gdy boczek już się zarumieni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno posiekany) oraz posiekana natkę pietruszki (lub inne ulubione zioła, np. bazylię) i smażyć jeszcze ok. 30 sekund, cały czas mieszając. Następnie dorzucić na patelnię ugotowany, odcedzony makaron i smażyć ok. 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas. Dodać parmezan, wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia.
- Jajka sparzyć wrzątkiem, rozbić i wbić do miseczki. Doprawić pieprzem i solą, rozkłócić trzepaczką do jajek. Dodać masę jajeczną do makaronu i cały czas energicznie mieszać, by sos zgęstniał, ale żeby jajka się nie ścięły. Przełożyć całość na talerze, posypać resztą parmezanu i ozdobić natką pietruszki (lub innymi ziołami). Smacznego!

w oryginalnym przepisie jest świeża szałwia
polecam wypróbować :)
włoska kuchnia to prosta szybka kuchnia. Dlatego jest taka dobra. Cała jajka i basta!!!
Dyskusja na temat całych jajek czy tylko żółtek jest ciekawa,aczkolwiek zbędna.
Bardziej ciekawi mnie to że wszyscy z was nie zauważyli podstawowego błędu w tym przepisie.
Oryginalnie carbonara jest robiona na ” guanciale” czyli na delikatnie podwędzonym i suszonym podgardlu.
Nie ma żadnego wspominku o boczku… a wierzcie mi ma zdecydowanie inny smak .
Guanciale ciężko dostać :) dlatego napisałam o często stosowanej alternatywie, czyli pancetta ;)
Guanciale to policzki a nie podgardle
A jakie to ma znaczenie? Grunt, ze dobre ☺
Zjadłabym ❤️❤️
uwielbiam ❤️
Też pamiętam to z dzieciństwa.
Na kolację makaron za ciężki, ale na obiad pierwsza klasa. Się zrobi :)
Jutro zrobie na obiad.
Twój przepis jest prawdziwy oryginalny jak we Włoszech. Miałam to szczęście że dostałam przepis na włoską carbonarę od Włocha , gdzie mieszkałam dłuższy czas. W tym przepisie też jest że dodaje się całe jajka a nie tylko żółtka , jak napisane to jest w jednym z komentarzy. Może faktycznie zależy to od regionu, nie słyszałam o tym. Więc nasza polska carbonara gdzie dodawane są pieczarki i śmietana z oryginałem nie ma nic wspólnego.
Łatwe i szybkie. Wszystko miałam w domu, ale dodałam bazylię zamiast pietruszki. Polecam.
Zrobiłam i jest przepyszne.polecam:-)
Cieszę się bardzo, że smakowało :)
Do carbonary dodaje się tylko żółtka. A prawidłowo skłócone żółtka wlewa się do garnka i do nich wrzuca ciepły makaron z boczkiem, miesza intensywnie i podaje.
No nie do końca ;) Są rejony, gdzie dodaje się tylko żółtka i rejony, gdzie dają całe jajka :) Żadna z tych wersji nie ma przewagi nad drugą :)