Uwielbiam kalafior pod każdą postacią i często szukam inspiracji, jak go podać w nowy, niecodzienny sposób, inaczej niż pod postacią gotowanego kalafiora z bułką tartą, który znają wszyscy. Tym razem padło na pyszne steki z kalafiora, które nie dość, że super smakują, to jeszcze pięknie się prezentują na talerzu. Gorąco polecam!
Steki z kalafiora – Składniki:
- 2 plastry kalafiora (te ze środka główki – bo są większe, ale wedle uznania można cały kalafior pokroić i na plastry i przygotować po prostu więcej marynaty)
Składniki na marynatę:
- 1 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 1 czubata łyżka ketchupu pikantnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 płaska łyżka miodu
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
Dodatkowe składniki:
- 2 łyżeczki tartego parmezanu
- szczypiorek (lub inne ulubione dodatki, może być np. świeża bazylia, oregano itd.)

Przepis na steki z kalafiora:
- Kalafior pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm, uważając by pozostawić go z twardą częścią (głąbem), by się nie rozpadał.
- Na dużej blaszce z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na nim poukładać plastry kalafiora.
- Wszystkie składniki na marynatę połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać.
- Każdy stek posmarować marynatą z obu stron. Na koniec oprószyć tartym parmezanem.
- Wstawić blachę do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) i piec przez ok. 30-35 minut (po 15 minutach obrócić steki na drugą stronę), do ładnego zarumienienia.
- Przełożyć na talerze, oprószyć ziołami (u mnie szczypiorek) i podawać na gorąco z ulubioną surówką. Smacznego!
Polecam również przepis na: skrzydełka z kalafiora. To super przekąska na imprezę.

