stripsy kfc przepis

Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce


Strips KFC – to pyszne polędwiczki z kurczaka w specjalnej, chrupiącej panierce. Panierka KFC to nic innego jak kompozycja mąki, jajek oraz kilku przypraw. Jeśli uwielbiacie kurczaka KFC to koniecznie wypróbujcie ten domowy przepis! :)

Stripsy KFC – Składniki:

Stripsy KFC – składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 130 g (niepełna szklanka) mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki (lub więcej wedle uznania) chili pieprzu cayenne
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

Stripsy KFC – Składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka chili pieprz cayenne (lub mniej/więcej wedle uznania)
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Stripsy KFC – Pozostałe składniki:

  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • mąka pszenna do panierowania

stripsy kfc


uwaga! uwaga!

Najlepiej najpierw zamarynować mięso w mniejszej ilości pikantnych przypraw, usmażyć i ewentualnie do kolejnych partii dodać więcej chilli – jeśli lubimy bardzo pikantne potrawy. Polecam podawać stripsy z sosem czosnkowym :)

Przepis na Stripsy KFC:

  1. Polędwiczki umyć, oczyścić.
  2. Tak przygotowanego kurczaka polać 4 łyżkami oleju rzepakowego, dodać wszystkie przyprawy wyżej wymienione pod napisem marynata ( Chili pieprz cayenne, papryka mielona słodka, czosnek, curry, sól, pieprz). Dokładnie otoczyć mięso w marynacie i odstawić na ok. 30 minut do lodówki.
  3. Zrobić ciasto z wyżej wymienionych składników: wrzucić do miseczki: jajko + mąka + mleko + sól + pieprz czarny + chili pieprz cayenne i całość wymieszać widelcem do uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Piersi zanurzyć w cieście, a następnie delikatnie otoczyć w mące pszennej.
  5. W frytkownicy (lub w garnku) rozgrzać olej. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę (ok. 170-180 st.C), wrzucać partiami stripsy i smażyć do momentu aż uzyskają złoto-brązowy kolor.
  6. Uwaga! Olej nadaje się do usmażenia około 1 kg mięsa – potem już jest tak okropny, że nie radziłabym smażyć na nim większej ilości kurczaka.

 

polędwiczki stripsy kfc

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

69 odpowiedzi na “Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce

  1. KJ :

    Ehhh…Wiadomość z pierwszej ręki. Stripsy to nie sama pierś, a polędwiczki z kurczaka. W KFC robi się je tak:
    1. Marynowanie – gotową marynatę miesza się z wodą i lodem w ustalonych proporcjach (dokładnie to 16 siatek po 36 polędwiczek ląduje z paczką marynaty i 2 galonami wody i lodu), marynuje się to w specjalnym bębnie (marynatorze) przez 10 minut.
    2. Panierka to zwykła mąka z mieszanką przypraw, która jest zapakowana w torebkę (jedna torebka na 1 bag mąki).
    3. Panierowanie – polędwiczki w mące obtaczamy dokładnie, przesiewamy koszykiem z jej nadmiaru, potem wpadają do koszyka, w którym maczane są w wodzie i po odcedzeniu lądują znów w mące i są obtaczane. Na sam koniec są jeszcze delikatnie płaszczone i uderzeniem nadgarstkami usuwany jest nadmiar mąki.
    4. Smażenie – 3 minuty w oleju o temperaturze 335F (w Celsjuszach to chyba ok. 170)

    Dziekuję za uwagę.

  2. seboll1998 :

    Z wyglądu przypominają stripsy z KFC, ale w smaku to nie bardzo :) Lecz jest to na razie najlepszy domowy sposób na to danie ;D

  3. klementynka :

    Jest jeszcze jedna tajemnica suchej mieszanki.. maka przenna+ ziemniaczana w rownych częsciach. Do tego jaja w proszku i przyprawy. oczywiscie smazenie na glebokim tluczczu!

  4. szysz :

    Po pierwsze aby wyszły jak z kfc (widzę ze sami znawcy) mięso marynuje się przynajmniej 24 godziny w wodzie z lodem(jak najdrobniejszym) w lodowce > następnie do mąki,opukać o nadgarstki xP i z powrotem na moment do lodu i marynaty potem znowu w mąkę i dopiero w olej.

    Marynata spoko w kfc jest podobnie ;) przyprawy to kwestia gustu ofc. Temp dokładna to chyba 186 stopni.

    Niezastąpiony smak w kfc uzyskuje się poprzez dolewanie specjalnego gowna do oleju, które uzależnia i sprawia że kfc smakuje wyjątkowo…

    Najważniejszy jest czas marynowania i idealna temperatura. Robienie tego we frytownicy bez termostatu może się skończyć klapą tak jak pisało kilka osób niżej.

  5. hrypa :

    aka mała rada abvy stripsy wyszły naprawde podobnie jak w kfc to nie tyle co obtoczyć w mące ale i wgniatać tą mąkę w te mięso a potem zamoczyć na chwile w wodzie i znowu w mąke wtedy wyjdą takie frędzeli jak w kfc

  6. anngor94 :

    Wykonałam je na obiad. Mój chłopak je pochłonął dosłownie! Uwielbia ostre jedzenie. Polecam ten przepis. Pyszne !

    • SłodkaBabeczka :

      Cieszę się bardzo, że stripsy smakują :) Miło mi również będzie, jeśli podeślesz fotki wykonanego przez Ciebie dania na maila: slodka_babeczka@wp.pl
      Zamieszczę je wtedy w folderze “zdjęcia potraw czytelinków’ na facebook’u :) Pozdrawiam :)

  7. Femme :

    extra ostre :) pyszne, chrupiące … na obiad trafiły z frytkami domowymi i surówką… szybko znikają!!! i wystarczyła patelnia do pieczenia :) bardzo polecam
    skorzystałam już z kliku przepisów i będę nadal szukać tu inspiracji :)

  8. Bachu :

    Wyszły pycha :) Robiłem już kilka przepisów i ten najbardziej przypadł mi do gustu. gratuluje kulinarnego talentu :)

  9. Anonymous :

    w przepisie napisane jest że po zanurzeniu w cieście, obtoczyć w mące po co ? nie wystarczy w cieście coś to zmienia?

  10. Anonymous :

    robię już drugi raz, jest pyszne i wszystkim smakuje :) ja dodałam jeszcze do ciasta naleśnikowego pieprz cayenne i wcześniej przyprawiłam mięso

  11. Anonymous :

    z tego co wiem to w KFC nie robia tak, lipppa na calego zwyczjnie kawalki kuraka trafijaja do paniera z maki i to tyle zadne jajo itp bzdura do kwadratu proponuje dac przyprawy slodka papyrka + ostra ilosc jaka lubicie, sol i maka mieszanka z przenna z kukurydziana odrobine sodki oczyszczanej i calosc wymieszac mozna tez dodac proszku do pieczenia w tej panierce wypudrujcie cesci kuraka mozna po kilku minutach powtornie i znow powtornie jak sie odpowiedna warstwa zrobi walnijcie go glebokiego olej na maxx temperature czyli okolo 170-180 stopni i obserwujcie a propos wczesnie mieso namoczyc w wodzie z sola jesli ma byc na np zinger to trzeba chili lub sporo osterj papryki i tak na kilka godzin ot cala prawda o kfc

    • Anonymous :

      kfc ma gotową marynatę do mięsa mięso ląduje najpierw w marynacie na jakis czas a potem do mąki i na rozgrzany olej ot cała tajemnica

    • hrypa :

      bzdury to ty opowiadasz, prócz mąki dosypuje sie tajemniczą torebeczke z przyprawami wzmacniaczem smaku, glutaminem sodu i jajka w proszku i to samo masz tu.

    • Słodka Babeczka :

      Ilość zależy od własnych upodobań ;) jeśli lubisz średnio-pikantne daj po płaskiej łyżeczce jednej i drugiej papryki. Jeśli wolisz bardziej pikantne, daj większą szczyptę pieprzu i pełną łyżeczkę ostrej papryki

    • Słodka Babeczka :

      Te stripsy są na bazie ciasta naleśnikowego, więc trochę nijak nadają się do pieczenia w piekarniku. Jeśli bardzo zależy Ci na pieczeniu w piekarniku, to możesz zrobić polędwiczki w płatkach, ale smak jest całkiem inny (wtedy piecz ok.20-30 minut w 200C)

  12. Anka :

    Wyglądają na pysznie chrupiące, muszę wypróbować przepis, jutro w lidlu tydzień amerykański, więc dokupię sos bbq, zapowiada się pysznie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.