strogonow drobiowy z kurczaka

Strogonow drobiowy


Strogonow drobiowy – to kurczakowa wariacja na bazie tradycyjnego strogonowa. Jeśli lubicie takie gulaszowe klimaty, to gorąco polecam ten przepis.


Strogonow z kurczaka – jak zrobić?

Dania gulaszowe są naszymi jednymi z ulubionych dań obiadowych, które możemy serwować przez kilka dni, bez głowienia się “co dzisiaj na obiad”. Zwłaszcza, gdy są upały i nie chce się stać przy garach, to polecam właśnie takie rozwiązania, by tworzyć potrawy, które spokojnie można lekko podgrzać dnia następnego i będą smakowały równie dobrze, a nawet lepiej (jak smaki się przegryzą). Tak właśnie jest ze strogonowem drobiowym, który możecie podgrzać kolejnego dnia i podawać np. ze świeżym pieczywem i oszczędzając w ten sposób sobie długie stania w kuchni.
Jeśli zaś szukacie przepisu na tradycyjnego strogonowa, to koniecznie zajrzycie po przepis tutaj: Boeuf Strogonow.
Wracając jednak do potrawy zwanej strogonow z kurczaka, to lista składników jest całkiem podobna, jak w tradycyjnym strogonowie – jedynie proporcje składników nieco się różnią, a zamiast wołowiny króluje drób.

gulasz z kurczaka


strogonow z kurczakiem i pieczarkami

Strogonow drobiowy z kurczakiem – Składniki:

  • ok. 500-600 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • ok. 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała cebula – ok. 80 g
  • 2 średnie papryki – ok. 430 g
  • 5 średnich ogórków kiszonych – ok. 400 g (lub konserwowych)
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • szczypta pieprzu chilli cayenne
  • ok. 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki mąki pszennej + kilka łyżek zimnej wody (opcjonalnie – do zagęszczenia sosu)

danie jednogarnkowe

gulasz z kurczaka i pieczarek

Przepis na Strogonowa drobiowego:

  1. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć,pozbawić ewentualnych błonek i chrząstek,  a mięso pokroić w paseczki (lub ewentualnie w średniej wielkości kostkę). Doprawić z obu stron do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką.
  2. Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę.
  3. Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: jak czyścić pieczarki?) i pokroić w plasterki.
  4. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w krótsze paseczki.
  5. Ogórki kiszone pokroić w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyć kurczaka (nie za długo, by mięso nie zrobiło się za twarde). Podczas smażenia co jakiś czas przemieszać. Podsmażone mięso przerzucić do większego garnka.
  7. Na tej samej patelni, na którym smażyło się mięso rozgrzać kolejne 2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli i lekko zarumieni. Kolejno dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do czasu aż nadmiar wody z grzybów odparuje.
  8. Następnie dodać pokrojoną paprykę i podsmażać przez ok. 4 minuty.
  9. Kolejno wszystkie składniki z patelni przerzucić do garnka z mięsem. Dodać pokrojone ogórki kiszone. Zalać całość gorącym bulionem (ja z reguły wykorzystuję bulion drobiowy jaki mi został po rosole). Dodać ziele angielskie, liście laurowe, przecier pomidorowy, słodką paprykę, pieprz chilli cayenne oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować gulasz i dusić do czasu aż mięso będzie miękkie i soczyste (ok. 5-7 minut).
  10. Wedle uznania gulasz można zagęścić mąką (w tym celu 1-2 łyżki mąki pszennej wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie dodać mieszankę do sosu i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować do czasu zgęstnienia sosu). Przed podaniem można strogonowa ozdobić drobno posiekaną natką pietruszki. Podawać np. ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami z wody. Smacznego!


strogonow drobiowy

strogonow z kurczaka i papryki

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Strogonow drobiowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.