Strogonow drobiowy – to kurczakowa wariacja na bazie tradycyjnego strogonowa. Jeśli lubicie takie gulaszowe klimaty, to gorąco polecam ten przepis.
Strogonow z kurczaka – jak zrobić?
Dania gulaszowe są naszymi jednymi z ulubionych dań obiadowych, które możemy serwować przez kilka dni, bez głowienia się “co dzisiaj na obiad”. Zwłaszcza, gdy są upały i nie chce się stać przy garach, to polecam właśnie takie rozwiązania, by tworzyć potrawy, które spokojnie można lekko podgrzać dnia następnego i będą smakowały równie dobrze, a nawet lepiej (jak smaki się przegryzą). Tak właśnie jest ze strogonowem drobiowym, który możecie podgrzać kolejnego dnia i podawać np. ze świeżym pieczywem i oszczędzając w ten sposób sobie długie stania w kuchni.
Jeśli zaś szukacie przepisu na tradycyjnego strogonowa, to koniecznie zajrzycie po przepis tutaj: Boeuf Strogonow.
Wracając jednak do potrawy zwanej strogonow z kurczaka, to lista składników jest całkiem podobna, jak w tradycyjnym strogonowie – jedynie proporcje składników nieco się różnią, a zamiast wołowiny króluje drób.
Strogonow drobiowy z kurczakiem – Składniki:
- ok. 500-600 g filetów z piersi kurczaka
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- ok. 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 500 g pieczarek
- 1 mała cebula – ok. 80 g
- 2 średnie papryki – ok. 430 g
- 5 średnich ogórków kiszonych – ok. 400 g (lub konserwowych)
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- szczypta pieprzu chilli cayenne
- ok. 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki mąki pszennej + kilka łyżek zimnej wody (opcjonalnie – do zagęszczenia sosu)
Przepis na Strogonowa drobiowego:
- Mięso z kurczaka umyć, osuszyć,pozbawić ewentualnych błonek i chrząstek, a mięso pokroić w paseczki (lub ewentualnie w średniej wielkości kostkę). Doprawić z obu stron do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką.
- Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę.
- Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: jak czyścić pieczarki?) i pokroić w plasterki.
- Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w krótsze paseczki.
- Ogórki kiszone pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyć kurczaka (nie za długo, by mięso nie zrobiło się za twarde). Podczas smażenia co jakiś czas przemieszać. Podsmażone mięso przerzucić do większego garnka.
- Na tej samej patelni, na którym smażyło się mięso rozgrzać kolejne 2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli i lekko zarumieni. Kolejno dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do czasu aż nadmiar wody z grzybów odparuje.
- Następnie dodać pokrojoną paprykę i podsmażać przez ok. 4 minuty.
- Kolejno wszystkie składniki z patelni przerzucić do garnka z mięsem. Dodać pokrojone ogórki kiszone. Zalać całość gorącym bulionem (ja z reguły wykorzystuję bulion drobiowy jaki mi został po rosole). Dodać ziele angielskie, liście laurowe, przecier pomidorowy, słodką paprykę, pieprz chilli cayenne oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować gulasz i dusić do czasu aż mięso będzie miękkie i soczyste (ok. 5-7 minut).
- Wedle uznania gulasz można zagęścić mąką (w tym celu 1-2 łyżki mąki pszennej wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie dodać mieszankę do sosu i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować do czasu zgęstnienia sosu). Przed podaniem można strogonowa ozdobić drobno posiekaną natką pietruszki. Podawać np. ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami z wody. Smacznego!

Zrobiłem. I żałuję.bo rodzina nie daje mi żyć. Ciągle chcą jeszcze.genialny przepis.dziekuje.
Robiłam, jest pyszne :)
Ile porcji wychodzi z przepisu ?
Lepsze jest mięso z bioderek lub udek bez kosci
Uwielbiam gulaszowe klimaty. Też często robię. Dodaję jeszcze paprykę słodką wędzoną. Pycha
Zrobiłam i polecam, pyszności ❤️
Ile porcji wychodzi z tego przepisu?
Ile porcji wychodzi z tego przepisu?
Wygląda bardzo apetycznie :) Chyba zrobię to dziś na obiad :)