Surimi w cieście naleśnikowym – to szybka i prosta przekąska dla tych, którzy lubią paluszki krabowe. Dodatek ciasta naleśnikowego i ziół sprawia, że powstaje całkiem nowe, ciekawe danie :) Surimi w cieście można zajadać tak po prostu lub np. z sosem czosnkowym.
Surimi w cieście naleśnikowym – Składniki:
- 12 paluszków krabowych
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- pół szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 80g (ciasto naleśnikowe powinno wyjść dość gęste)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 czubata łyżeczka bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- mała patelnia o średnicy 23cm
- olej rzepakowy do smażenia – ok. 150 ml
Przepis na paluszki krabowe w cieście naleśnikowym:
- Paluszki krabowe rozmrozić odpowiednio wcześniej (o ile kupiliście mrożone). Najlepiej żeby powoli się rozmrażały w lodówce.
- Rozpakować surimi (paluszki krabowe) z folii, osuszyć.
- W miseczce wymieszać mleko z jajkiem. Dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu, pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki czosnku granulowanego oraz jedną czubatą łyżeczkę bułki tartej, wymieszać. Na koniec dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać.
- Każdy paluszek krabowy otoczyć dokładnie w cieście naleśnikowym i od razu układać na patelni na rozgrzanym oleju. Smażyć na średnim płomieniu z obu stron na rumiano (po ok. 2-3 minuty z każdej strony)
- Po usmażeniu odsączyć surimi z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawać np. z sosem czosnkowym (zobacz przepis na: Sos czosnkowy z ziołami). Smacznego!
Jeśli szukacie również imprezowych przekąsek to zapraszam tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra.oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy

Już mam smaka na to danie :)