Surimi z koperkiem można by nazwać prostą sałatką, aczkolwiek jest to tak bardzo proste danie, że chyba prędzej mu do przekąski niż sałatki. Jeśli lubicie paluszki krabowe i Wasza rodzina i znajomi również, to taka potrawa super się sprawdza jako nietypowa przekąska na imprezę. Polecam.
Składniki:
- pół opakowania (czyli 125g) paluszków krabowych surimi
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie do smaku w zależności od użytego majonezu)
- sól i pieprz do smaku
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 lekko czubata łyżka posiekanego koperku
Przepis na surimi z koperkiem:
- Ja kupuję świeże paluszki surimi, ale jeśli kupujecie mrożone, to oczywiście najpierw należy je rozmrozić. Następnie pozbawić folii ochronnej i pokroić w nie za duże plasterki.
- Wrzucić pokrojone paluszki krabowe do miseczki, dodać 1 czubatą łyżkę majonezu, 1 łyżkę posiekanego koperku, 1 łyżeczkę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i schować do lodówki na minimum 30 minut, by smaki się przegryzły. Smacznego!
Polecam również wypróbować przepis na sałatkę z surimi i ryżem. To jedna z moich ulubionych sałatek z paluszkami krabowymi. Robi się ją bardzo szybko, a smakuje każdemu.

Rzeczywiście bardzo prosta, ciekawa jestem smaku :)
Koniecznie dodać nać selera. Pokrojoną w kosteczkę. Doda troszeczkę intensywności smaku. Polecam.
Super smakuje surimi z kukurydza i jajkami na twardo + koperek i trochę majonezu, no i oczywiscie sol i pieprz do smaku. To nasza ulubiona sałatka.