Surówka chińska według Ewy Wachowicz – to propozycja na pyszną surówkę do obiadu. Do jej wykonania potrzebne są zaledwie 2 główne składniki – czyli biała kapusta i marchewka, a do tego pyszna zalewa :) Jeśli nie macie pod ręką oleju ryżowego, to śmiało możecie go zastąpić zwykłym olejem rzepakowym. Surówkę taką polecam szczególnie zimą, gdy biała kapusta jest dość twarda, a dzięki zaparzeniu jej w zalewie staje się wyjątkowo krucha i smaczna.
Surówka chińska wg Ewy Wachowicz – Składniki:
Składniki na surówkę chińską:
- pół średniej główki białej kapusty – ok. 500 g
- 1 duża marchewka – ok. 110 g
- sól do smaku
Składniki na zalewę do surówki chińskiej:
- 1/4 szklanki (ok. 60 ml) octu ryżowego
- 1/3 szklanki (ok. 80 ml) oleju ryżowego (ewentualnie rzepakowego)
- 3 łyżki cukru
* szklanka o pojemności 250 ml
Surówka chińska wg Ewy Wachowicz – Wykonanie:
- Kapustę pozbawić wierzchnich liści, umyć, osuszyć a następnie poszatkować dość drobno – ja najczęściej kroję kapustę na ćwiartki a potem szatkuję za pomocą nożyka do obierania warzyw lub trę na szatkownicy.
- Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do miski z kapustą, posolić do smaku i odstawić na 15 minut.
- W międzyczasie przygotować zalewę: do garna wlać ocet ryżowy, dodać cukier, wymieszać i zagotować. Następnie dodać olej, wymieszać ponownie. Przelać zawartość garna do miski z kapustą i marchewką, dokładnie wymieszać. Zostawić na parę minut, by surówka wystygła. Smacznego!
Ja do tej surówki dodaję cebulkę w piórkach , robie więcej[ a jest nas dwoje ] i wekuję spirytusem. zostawiam w lodówce może stać kilka tygodni.w ten sam sposób robię z czerwonej kapusty , ale z białej najlepsza na tą surówkę jest włoska.
a Jak sie wekuje spirytusem :)
Jak sie wekuje spirytusem?
Nie robiłem ale po przeczytaniu super szybko i jak zrobię i zjem powiem więcej
Wycinasz krążek z pergaminu ( moze być papier do kanapek) Moczysz pergamin w spirytusie i kładziesz na wierzchu kapusty w słoiku. Słoik zakręcasz i do lodówki… :-)