surówka chińska wg Wachowicz
Sałatki i surówki Sałatki i surówki do obiadu

Surówka chińska wg Ewy Wachowicz

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania/pieczenia : 5 minut | Porcje : 4

Surówka chińska według Ewy Wachowicz – to propozycja na pyszną surówkę do obiadu. Do jej wykonania potrzebne są zaledwie 2 główne składniki – czyli biała kapusta i marchewka, a do tego pyszna zalewa :) Jeśli nie macie pod ręką oleju ryżowego, to śmiało możecie go zastąpić zwykłym olejem rzepakowym. Surówkę taką polecam szczególnie zimą, gdy biała kapusta jest dość twarda, a dzięki zaparzeniu jej w zalewie staje się wyjątkowo krucha i smaczna.

Surówka chińska wg Ewy Wachowicz – Składniki:

Składniki na surówkę chińską:

  • pół średniej główki białej kapusty – ok. 500 g
  • 1 duża marchewka – ok. 110 g
  • sól do smaku

Składniki na zalewę do surówki chińskiej:

  • 1/4 szklanki (ok. 60 ml)  octu ryżowego
  • 1/3 szklanki (ok. 80 ml) oleju ryżowego (ewentualnie rzepakowego)
  • 3 łyżki cukru

* szklanka o pojemności 250 ml

surówka po chińsku

Surówka chińska wg Ewy Wachowicz – Wykonanie:

  1. Kapustę pozbawić wierzchnich liści, umyć, osuszyć a następnie poszatkować dość drobno – ja najczęściej kroję kapustę na ćwiartki a potem szatkuję za pomocą nożyka do obierania warzyw lub trę na szatkownicy.
  2. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do miski z kapustą, posolić do smaku i odstawić na 15 minut.
  3. W międzyczasie przygotować zalewę: do garna wlać ocet ryżowy, dodać cukier, wymieszać i zagotować. Następnie dodać olej, wymieszać ponownie. Przelać zawartość garna do miski z kapustą i marchewką, dokładnie wymieszać. Zostawić na parę minut, by surówka wystygła. Smacznego!


surówka chińska z białą kapustą i marchewką

surówka chińska z białej kapusty

4.8 / 5 ( 280 głosów )

5 thoughts on “Surówka chińska wg Ewy Wachowicz”

  1. Ja do tej surówki dodaję cebulkę w piórkach , robie więcej[ a jest nas dwoje ] i wekuję spirytusem. zostawiam w lodówce może stać kilka tygodni.w ten sam sposób robię z czerwonej kapusty , ale z białej najlepsza na tą surówkę jest włoska.

    1. Wycinasz krążek z pergaminu ( moze być papier do kanapek) Moczysz pergamin w spirytusie i kładziesz na wierzchu kapusty w słoiku. Słoik zakręcasz i do lodówki… :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.