Surówka kopenhaska – to propozycja na surówkę do obiadu, czy do dań z grilla. Świetnie pasuje zarówno do ryb, jak i mięs. Jej kolejnym plusem jest to, że osoby dbające o linię mogą śmiało skusić się na dużą porcję surówki kopenhaskiej, gdyż jest ona niskokaloryczna.
Surówka kopenhaska to często serwowana w naszym domu surówka do obiadu. Wykonuje się ją dość szybko, a składniki potrzebne do jej wykonania są ogólnodostępne i dość tanie. Zaletą surówki kopenhaskiej jest również to, że świetnie prezentuje się na talerzu (bo jest kolorowa), a zarazem pysznie smakuje :)
Surówka kopenhaska – Składniki:
- pół główki sałaty lodowej – ok. 160 g
- 1 mała cebula – 50 g
- 1 duża marchewka – ok. 170 g
- 3 ogórki konserwowe lub kiszone – ok. 135 g
- pół pęczka szczypiorku (4 średnie gałązki) – ok. 10 g
- 2 duże gałązki natki pietruszki – ok. 3 g
- 2-3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 czubata łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Przepis na surówkę kopenhaską:
- Sałatę lodową umyć, osuszyć, poszarpać liście na małe kawałeczki.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
- Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Ogórki konserwowe (lub ewentualnie kiszone) odsączyć z zalewy i również zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Szczypiorek i natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać drobno.
- Sałatę lodową, cebulę, marchew i ogórki wrzucić do jednej miski. Dodać jogurt naturalny, 2-3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej (ja zazwyczaj najpierw daję dwie, a potem ewentualnie dorzucam jeszcze jedną łyżeczkę do smaku; możecie również zamienić musztardę delikatesową na inną, np. sarepską, ale jak dla mnie delikatesowa lepiej tu pasuje i jest delikatniejsza w smaku), czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Przed podaniem schłodzić surówkę w lodówce przez ok. 10 minut. Smacznego!
Więcej przepisów na sałatki i surówki znajdziecie w kategorii: Sałatki i surówki – przepisy

