Sałataki i surówki mogą stanowić danie główne lub być zdrowym dodatkiem do różnorodnych dań. Surówka z białej kapusty idealnie nadaje się nie tylko do domowych obiadów z mięsem , czy rybami , ale także świetnie się sprawdzi jako element ‘zdrowszych’ domowych hamburgerów itp.
“Kapusta – głowa pusta…” ? Ależ nie! Nie każdy pewnie wie, że kapusta biała uważana jest za królową polskich warzyw . Kryje ona w sobie wiele właściwości leczniczych i od zamierzchłych czasów nazywana była „panaceum na wszelkie choroby” . Starożytni Rzymianie wierzyli, że zapewnia ona zdrowie i działa jak lekarstwo. Już w III wieku p.n.e. Kato Cenzor uważał, że oczyszcza ona rany z ropy . W najnowszych badaniach udowodniono, że regularne jedzenie kapusty (1 raz / tydzień/ przez ok. 3 tygodnie) obniża ryzyko raka , zwłaszcza jelita grubego i żołądka . Najzdrowsze jest jedzenie surowej, niegotowanej kapusty, a więc nie przetworzonej, gdyż gotowanie pozbawia ją wielu właściwości. Zalecane jest również picie świeżych soków z kapusty . Warto wspomnieć, że dr Duke z Departamentu Rolnictwa USA (badacz właściwości kapusty), u którego w rodzinie istnieje podwyższone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, codziennie jada miseczkę białej kapusty, aby przeciwdziałać nowotworowi . Z kolei japońscy naukowcy uważają, że składniki obecne w białej kapuście hamują mutacje komórek , które mogą prowadzić do powstawania komórek nowotworowych. Wiadomo również nie od dziś, że kapusta działa na układ odpornościowy, niszczy bakterie i wirusy, przyspiesza gojenie się ran . Powoduje produkcję większej ilości przeciwciał . Biała kapusta jest także bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę A, C i E . Nie brakuje w niej również składników mineralnych , takich jak: fosfor, mangan, wapń, żelazo i siarka . Warto napomknąć, że siarka ma ogromne znaczenie jeśli chodzi o stan naszej skóry, włosów i paznokci . Spożywanie kapusty białej doskonale oczyszcza organizm i przeciwdziała starzeniu dzięki zawartości przeciwutleniaczy . Jest niskokaloryczna , a więc doskonała dla osób będących na diecie . Dzięki błonnikowi nadaje wrażenie sytości .
Niestety osoby mające tendencję do wzdęć , o wrażliwym przewodzie pokarmowym oraz z chorobami tarczycy muszą uważać na ilość kapusty w swoim jadłospisie!
Składniki
- Biała kapusta 1/4 średniej główki
- Por pół średniego pora (białej części)
- Marchew 1 marchewka
- Kukurydza 3 łyżki
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Cukier pół łyżeczki
- Cytryna sok z cytryny
- Olej z pestek winogron
Wykonanie:
- Kapustę poszatkować, dodać szczyptę soli i odstawić na ok. 30 minut.
- Białą część pora drobno pokroić.
- Jedną marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
- Pokrojony por, startą marchew oraz poszatkowaną białą kapustę wrzucić do jednej miski. Otworzyć puszkę z kukurydzą konserwową. Z puszki zlać zalewę, a następnie kukurydzę wrzucić do miski z warzywami. Posypać szczyptą pieprzu oraz dodać pół łyżeczki cukru.
- Polać całość 1 łyżeczką cytryny i 1 łyżką oleju z pestek winogron.
- Dokładnie wymieszać por, marchew, białą kapustę i kukurydzę konserwową w misce. Surówka jest gotowa, smacznego!
Tradycyjna surówka;) Najlepsza do schabowego i ziemniaczków:D
Uwielbiam każdą surówkę, która jest z kukurydzą:D
Lubię takie surówki…
bardzo lubię takie surówki :) są szczególnie popularne nad Polskim morzem do rybki :) nie jadłam wieki!
Teraz to mi przypomniałaś o panierowanym dorszu z taką surówką ;) A ja dorsza w chwili obecnej nie mam pod ręką :( ;p
surówka pierwsza klasa! bardzo lubię takie! ;)
Suróweczki wcinam każde a twoja jest prosta i bardzo fajna :-)