Uwielbiam sałatki i surówki domowej roboty. Przeszukując Internet natrafiłam na ten oto poniższy przepis. Ta surówka z białej kapusty z sosem jogurtowo-musztardowym jest przepyszna i warta polecenia!
Składniki
- Biała kapusta 0,5kg
- Marchewka 1 marchew
- Jabłko 1 jabłko
- Natka pietruszki
- Jogurt naturalny 3 łyżki
- Majonez 1 łyżka
- Musztarda chrzanowa 1 łyżeczka
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
Wykonanie:
- Kapustę poszatkować, posolić i odstawić, by zmiękła.
- Jabłko ze skórką przekroić, oczyścić z gniazda nasiennego. Marchewkę obrać.
- Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
- Jogurt połączyć z majonezem i musztardą. Posypać pieprzem. Wymieszać.
- Polać surówkę przygotowanym sosem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Smacznego!
Już ją lubię ! Moje smaki
sos jogurtowo-musztardowy zawsze lubiłam do mięs, fajny pomysł aby dodać go do surówki.
Bardzo lubię takie surówki ! na sos notuję przepis :)