Surówka z białej rzodkwi – tak prosta, że prościej się już chyba nie da :) Można nawet by rzec, że jest jednoskładnikowa, bo jej główny element to biała rzodkiew, a reszta to tylko drobne dodatki do smaku :) Gorąco polecam! :) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak jak mi :) W Polsce niestety jest mało znana i wykorzystywana, a warto po nią sięgnąć, ponieważ zawiera ona sporo cennych witamin, m.in. C, PP, oraz witaminy z grupy B, a także potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz cynk. Warto również wiedzieć, że na 100g warzywa przypada tylko 12 kcal, więc znakomicie się sprawdzi u osób na diecie odchudzającej ;)
Surówka z białej rzodkwi – Składniki:
- 1 duża biała rzodkiew (ok. 400g)
- 1 czubata łyżka majonezu (ok. 40g)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny (świeżo wyciśnięte)
- sól, pieprz do smaku
- pół pęczka świeżego koperku (10g – waga bez łodyżek)
Surówka z białej rzodkwi – Wykonanie:
- Rzodkiew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do miseczki, dodać łyżkę majonezu, łyżeczkę cukru, dwie łyżeczki soku z cytryny oraz pieprz i sól do smaku.
- Koperek opłukać, osuszyć, drobno posiekać, dodać do surówki i dokładnie wymieszać.
- Surówkę z białej rzodkwi najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, ponieważ podczas dłuższego przechowywania puszcza nadmiar soków. Ewentualnie można dać do surówki więcej cukru lub soku z cytryny – wedle upodobań smakowych :) Smacznego!
Więcej przepisów na surówki do obiadu i nie tylko znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki
Uwielbiam białą rzodkiew. Chętnie bym zjadła taką surówkę :)